Tel Örgülerden Hayalet Tiyatro: Gharfa

Edoardo Tresoldi Riyad'da, ses, projeksiyonlar, çevre düzenlemesi ve kumaşı Gharfa yapısını tel örgü heykelleriyle birleştirdi.

0 1.526

Edoardo Tresoldi Riyad’da, ses, projeksiyonlar, çevre düzenlemesi ve kumaşı Gharfa yapısını tel örgü heykelleriyle birleştirdi.

Gharfa, disiplinlerarası laboratuvar Studio Studio Studio tarafından sanatçı Alberonero, müzisyen Max Magaldi ve Odd Garden’ın bahçe tasarımcısı Matteo Foschi ile birlikte tamamlanan ilk projedir. Bir tiyatro deneyimi olarak tasarlanan yapının, en yüksek noktası 26 metre ve bugüne kadar Tresoldi’nin hayalet tel örgü heykellerinin en büyüğü.

Gharfa’nın hacimsel, kübik düzeninde, ayaklı silindirik sütunları pasajdan esinlenilmiştir. Ana giriş, geleneksel Arap kapılarının basitleştirilmiş bir versiyonu olarak tasarlanmış, üçgen bir tepe ile geometrik bir kesikten oluşur. Tel örgü, Diriyah’ın yerel kerpiç mimarisini yansıtacak şekilde mantarla kısmen doldurulmuştur. Tresoldi’nin kayalarla doldurduğu beş metrelik heykel Simbiosi’de olduğu gibi, malzeme dolgusu da tesisin manzara içindeki varlığını vurgular.

Studio; “Mantarın kullanımı yerel kalıntıların çağdaş bir yorumunu ifade ediyor. Medyanın doğal özelliği gizli değil, gururla genel bir tiyatro yaklaşımı içinde sergileniyor.” demektedir. Tesisin diğer yönleri Riyad’ın tarihine ve mimari kültürüne de işaret ediyor. Tresoldi, Arap kültüründe yaygın olarak zemin kaplaması olarak kullanılan halıyı, dijital olarak oluşturulmuş bir tavanının altındaki alana koydu.

Tresoldi ayrıca Arap dekorunda karakteristik olarak Foschi’nin peyzaj tasarımında görülen simetriyi de uygular. Yeşillik, projenin merkezi atriyumunun karşı taraflarındaki tel örgü duvarlarından eşit olarak dökülür. Yarı saydam kumaş duvarlar siyah sütunlardan oluşan bir çerçeve ile desteklenir. Tresoldi tarafından yönetilen ve ateşi tasvir eden bir video beyaz kumaşa yansıtılır.

Magaldi tarafından oluşturulan müzik parçaları, Gharfa kompleksinin farklı alanlarında ayrı olarak çalınır. Sadece müzikal düzenlemenin bir araya geldiği merkezdedir ve tam kompozisyon olarak duyulabilir. Müzisyene göre, ziyaretçi kurulumdan geçerken kendi kişisel ses karışımını deneyimleyebiliyor.

Dijital ve analog, antropik ve doğal, geometrik ve organik şekillerin zıt özellikleri sayesinde Studio Studio Studio, Gharfa’yı gerçeklik ve illüzyonun birleşimi olarak tasarladı.



 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.