Mimarlara iş bulmak için öneriler

Eğer mimar, iç mimar ya da tasarımcıysanız ve iş arıyorsanız bunlara dikkat etmelisiniz. İşte iş fırsatlarını değerlendirebilmeniz için dikkat etmeniz gereken bazı konular.

1 40.869

LinkedIn sıkça iş bulamayan kişilerin serzenişleri ile dolu. Öncelikle bu serzeniş profesyonelliğe yakışmıyor ve profesyonel bakış açısından pek hoş karşılandığını düşünmüyorum. Bir muhtaçlık hissi uyandırması sizin kişisel pazarlamanız da iyi olmayabilir. İş yaşamı bir mücadeledir. Ve tercih edilebilirliğinizi artırmanız gerekir. Birilerinin sizi acıyarak işe alacağını düşünmek son derece rencide edici olsa gerek…

Özellikle tasarım alanındaysanız şanslısınız. Portfolyonuz ile kendinizi öne çıkartma şansınız var. Evet, tecrübesiz olsanız dahi, çalışmalarınızla kendinizi ön plana çıkartmanız mümkün. Nasıl mı?

İyi bir portfolyo hazırlayın

Öğrencilik yaşamınızda ya da mezun olduktan sonra portfolyonuzu sürekli geliştirmeye özen gösterin. Çeşitli proje hedefleri koyarak konsept geliştirmeye çalışın. Böylece iş başvurularınızda bolca tasarım kabiliyetinizi sunabileceğiniz tasarımlar elde etmiş olursunuz. Hatta mümkünse farklı alanlarda projeler geliştirmeye özen gösterin. İş arama sürecinizde en azından vaktinizi böylece değerlendirmiş olursunuz. Fakat genellikle mimarlık – iç mimarlık alanında iş arayanların portfolyolarını iş hayatına girdikten sonra hazırlaması gibi yanlış bir davranış durumu var. Böyle bir düşünceyle iş bulmanız çok zor.

Sektörde kullanılan yazılım programlarını öğrenin

Yine sektördeki güncel kullanılan yazılım programlarını iyi takip etmeniz gerekiyor. İş yaşamında en çok hangi programlar tercih ediliyorsa, o programları öğrenmeniz gerekiyor. Örneğin Türkiye için konuşmak gerekirse; Autocad, 3Ds Max (ya da SketchUp), Revit, Photoshop programlarını sektördeki yoğunlukla tercih edilmelerinden ötürü öğrenmeniz gerekiyor. Yüzeysel olarak değil, gerçekten iyi seviyede bir kullanım tecrübesine erişmeniz gerekiyor. Yine porftolyo hazırlama süreçlerinde bu programları da kullanarak kendinizi geliştirmeniz mümkün. Görsellerinizin portfolyada mutlaka gerçekçi üç boyutlu görüntülerinin olması elzemdir.

Bolca proje inceleyip proje okuması yapın

Sektörde tasarım ofislerinin ne gibi projeler geliştirdiklerini inceleyerek proje okuması yapın. Farklı gördüğünüz şeyleri not edin. Üzerine kendi farklılıklarınızı nasıl geliştirebileceğinizin fizibilitelerini yapın. Proje okumak, bir projeye başlarken işinizi son derece kolaylaştırmanın yanı sıra projelerdeki farklılıkları ve tasarım süreçlerini anlamanıza yardımcı olur.

Tasarım ve proje yönetim stratejileri geliştirin

Bir projeye nasıl başlamanız gerektiği hakkında kendinize bir yol haritası çizin. Bir projede diğer mevcut geliştirilen projelerden ne gibi farklılıklar ortaya koyabileceğinizi düşünün ve bunları not edin. Tasarım sürecinde ya da proje geliştirme süreçlerinizde izleyeceğiniz bir yol haritasına sahip olmak sizi bu süreçte daha motive ederek proje geliştirme sürecinizi tamamlamanıza yardımcı olacaktır. Zira hevesle başlanan birçok proje yarıda kalabiliyor. Böylece geçirmiş olduğunuz bu süreç boşa gitmiş oluyor…

Tasarımcıya yakışır bir CV hazırlayın

Sıradan bir CV hazırlamak tasarımcıya kesinlikle yakışmıyor. Yazıdan ziyade tasarım kabiliyetlerinizi yansıtan CV’ler oluşturmanız gerektiğini unutmayın. CV’ler sizin hakkınızda bilgi veren ilk izlenimi oluştururlar. İlk izlenim de sürecin devam edilebilirliği açısından çok kritiktir.

Tasarımlarınız yeterince iyi mi?

Yüzlerce CV incelediğimi göz önünde bulundurursanız; birçok kişinin tasarımlarını çok iyiymiş gibi sunması en büyük hatası oluyor genelde. İyi olmayan projelerinizi portfolyonuza koyarak şişirmeye çalışmayın. En iyileri tercih edin. Geliştirdiğiniz projeler hakkında mutlaka birilerine danışarak projelerinizi eleştirmesine imkan sağlayın. Zira herkesin tasarımı kendisine iyi gelir. Gerçeklerle yüzleşmekten korkmayın. Bu sizi çok daha fazla geliştirecektir.

Sürekli kendinizi geliştirmeye devam edin

İş yönetimi, proje yönetimi, tasarım geliştirme süreçleri gibi; mesleğinizde her yönü ile kendinizi geliştirmeye çalışın. Empati yaparak eksikliklerinizi keşfetmeye çalışın. Kimse mükemmel değildir. Fakat mükemmel olmaya giden yol kendinize yaptığınız eleştirilerden geçer. Eleştirilmekten korkmayın. Bir sonraki basamağa geçmek için kendinizi nasıl geliştireceğinize bakın.

Malzeme sektörünü yakından takip edin

Yine tüm mimar grupları için en önemli konulardan birisi de malzeme bilgisidir. Olmazsa olmazdır. Geliştirdiğiniz projelerde kullanacağınız tüm malzeme grupları hakkında bilgiler edinmeye çalışın, fiyat bilgisi alın. Böylece projelerinizi hayata geçirirken nelere ihtiyaç duyacağınızı öğrenirsiniz. Yine malzemeler konusunda bolca notlar tutun. Favorilerinizi de ulaşım kolaylığı açısından yıldız koyarak kenarda tutun.

***

Bu yazıda kısaca daha iyi mimar olmanın ve sektörde kolayca yer edinebilmek için yapmanız gereken bazı kriterleri değerlendirmiş olduk. Yine aklınıza takılan soruları burada yorum bölümüne yazarak bana ulaşabilirsiniz. Yorumlarınızı cevapsız bırakmamaya gayret edeceğim. 🙂

Hepinize iş hayatınızda başarılar dilerim.

1 Yorum
  1. Ramazan diyor

    Güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.