Tasarım Fakülteleri Hakkında Kısa Bilgi

Yüksek Mimar Hüseyin Ak, tasarım fakültelerini ve tasarım eğitimine dair yeni yazısı.

0 51.063

Meslek adaylarımız sınav stresi ve yerleştirme telaşı sonucunda herhangi bir tasarım fakültesine kaydınızı yaptırdınız. Sizlere anlatılan şehir efsanelerini bir kenara bırakarak belli başlı uyarıları ve yaşanmış tecrübeleri bu yazıda aktarma imkanımız oluştu bu imkanı sizlere aktaracağız.

Öncelikle okulunuz başladığında bilmeniz gerekenin  okuldaki statünüz öğrencilik olduğunu asla unutmadan okul hayatınıza başlayın ki bu bütün 4 yılınızı kapsayacaktır. Birinci yılınızda tasarım stüdyolarınızda sizlerden istenenler soyut kavramlar üzerine çalışmalar olacaktır. Bu kavramları çok iyi analiz ederek araştırma yaparak ve kütüphaneden yararlanılarak kendi tasarım becerilerinizin ortaya çıkması sağlanacaktır. Bu süreç içerisinde kolaycılığa ve kopyacılığa kaçmadan kendinize özgün çalışmalar üretmek zorundasınız.

Üniversiteler bütün bilgiyi sizlere aktarma yerleri değildir fakülteleriniz sizlerin iyi bir araştırmacı, iyi bir gözlemci, iyi bir analizci ve iyi bir tasarımcı olmanızdaki yolları ve yöntemleri size kazandıracaktır. Sizin ise bu yol üzerinde nasıl bir çalışma sergileyeceğiniz alacığınız notlar ile doğru orantılıdır. Hocalarınızın sizlerin geçmekte olduğu bu süreçleri çok önceden geçtiğini ve bulundukları zamana kadar olan süreç içerisinde biriktirdiği bilgi, beceri ve en önemlisi tecrübelerini asla hafife almayın o tecrübelerden yararlanmak adına hocalarınızı iyi dinleyin ki size bir şeyler katmış olsun. Eğitim hayatı boyunca bazı iniş ve çıkışlarınız olacaktır. Bu inişlerinizde asla karamsarlığa kapılmadan yanlışlarınızdan da ders alarak geleceğe hazırlanmak zorundasınız. Lise bittikten sonra Üniversiteye gelişinizdeki süreçte çoktan seçmeli beş seçenekli bir sınav ile hazırlanıyorsunuz ve tasarım fakültelerinin de beş seçenekli olmadığını tasarımın aslında sonsuz bir seçenekler manzumesi olduğunun idrakine varmanız gerekmektedir. Hocalarınız bu olmamış bunda bazı değişiklikler yap dediğinde (of, puf gibi sızlanmalarda bulunmayın )  sizlerin farklı bakış açılarınızı görmek istediği içindir yukarıda belirttiğim gibi ben çok güzel çalışma yaptım hoca neden bu şekil tutumda bulundu yerine istenilenden daha fazlasını da katarak çalışmalarınıza yön vermeniz gerekmektedir.

Birinci sınıf bittiğinde artık soyut kavramlar ile çalışmanız olmayacak somut veriler üreteceksiniz fakat birinci sınıf boyunca tasarım kuramlarının sizleri aktarılmasının faydalarını iki, üç ve dördüncü sınıfta göreceksiniz. Yapacağınız çalışmalarda sizlerden istenen tasarımın kimin ve/veya kimler için olduğunu iyi analiz edin. Yapacağınız proje çalışmalarınız da ilk haftalarınızı buna ayrın, kullanıcıların kim olduğunu kullanıcıların neye nasıl ihtiyaç duyduklarını bütün parametreler ile inceleyerek öncelikle diyagram çalışması, eskiz ve en önemlisi üç boyutlu görmek adına MAKET yapmaktan kaçınmayın özellikle detay maketleri bütün disiplinlerin çakışmaları gözlemlemenizi sağlayacaktır. Sunumlarınızda başarılı olmak adına üç boyutlu tasarım programlarına hakim olmanız gerekmektedir. Yapmak istediğiniz meslek söylem üzere değildir tasarım kurgunuzu ifade edebilecek paftalarınız hazır olmalı ve senaryonuzu müşteriniz olan hocalara aktarmanız gerekmektedir. Yıl sonunda zorunlu olan stajlarınızı mutlaka okulunuzun istediği şekilde yerine getirmeye çalışın ki mezun olduktan sonra sektör içerisinde bocalamanızı ortadan kaldıracaktır.

Dört yılın sonunda diplomanızı aldıktan sonra meslek adına yaptığınız çalışmalar size sektörde yardımcı olacaktır. İyi bir tasarımcı olmanın beraberinde meslek etiği ve meslek ahlakından asla ayrılmayın sizlere bu konu için daha önce kaleme aldığım yazımı aşağıdaki link üzerinden okumanızı tavsiye ederim meslek hayatınızda başarılar dilerim…

Mimarlık, İç Mimarlık, Etik ve Ahlak

Hüseyin AK
Yüksek Mimar

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.