Tehlikeli Covid-19 (Korona) ve Deprem Senaryosu

Bu yazı uyarı mahiyetinde riskleri göz önünde bulundurarak yazma ihtiyacı duyuyorum. Zira felaketlere her yönüyle hazır olmak zorundayız...

0 14.979

Dünya büyük bir imtihandan geçiyor. Her ülkenin huysuzlukları, küresel vurdum duymazlıkları, insanların cesetlerinin kıyıya vuruşu ve sessiz kalışımız…

Şöyle tabloya geniş bir perspektiften baktığımızda insanların pervasız tutumlarına belki de böyle bir tokat gerekiyordu.

Kısa bir serzenişten sonra; önemli bir konuyu gündeme getirmek istiyorum. Zira her türlü felakete hazırlıklı olmalıyız.

COVID-19 (korona) pandemisi ile birlikte tüm dünyaya haklı olarak evde kalma çağrısı yapılıyor. Fakat olası bir deprem senaryosunda, bu salgının getirmiş olduğu evde durma zorunluluğu ile ters orantılı olarak insanlar dışarı akın etme ihtimali göz önünde bulundurulmalı, hem bireyler olarak hem de devlet olarak bir aksiyon planı hazırlamamız gerekiyor.

Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul, bugün birçok ülkeden daha fazla nüfusa sahip bir şehir. Ve işin kötü yanı; bu kalabalık, kocaman şehre yayılmak yerine ufak bir alana hapis olmuş durumda.

“Peki ama ne demek istiyorsun?”

İstanbul’u büyük bir deprem bekliyor. İstanbul, 15 milyon 67 bin 724 kişiyle Türkiye nüfusunun %18.4‘ünü oluşturuyor. Ve dünya üzerinde bulunan 204 ülkenin 131’inden daha fazla nüfusa sahip.

COVID-19 felaketinin yayılmasını engellemek amacı ile insanlar evlerinde kalıyor. (Allah korusun) Bir deprem olması durumunda insanlar dışarı akın edebilir, depremden kaçarken korona illetinin yayılmasına vesile olabilir.

Sanırım bu senaryo fazla söze gerek bırakmadan göz önünde bulundurulması gereken önemli bir riski gözler önüne seriyor.

Bireysel olarak alacağımız önlemlerin başında, genel olarak şu başlıları göz önünde bulundurmanız çok büyük önem arz ediyor:

  • Deprem olmadan önce, deprem anında bulunmanız gereken noktayı aileniz ile belirleyin
  • Ailenizle birlikte bir aksiyon planını konuşarak neler yapacağınızdan emin olun
  • Deprem olmadan önce bu alanda üzerinize sallantıdan dolayı düşebilme ihtimali bulunan eşyaların analizini yapın
  • Deprem olmadan önce deprem çantanızı hazırlayın ve COVID-19 dolayısı ile listeyi eldiven ve maskelerle birlikte güncelleyin
  • Deprem süreçlerinde elektronik ortama fazla sahip olamayacağımız için bu çantalara kesinlikle kalem kağıt koymayı lütfen unutmayın
  • Deprem sonrasında birilerini aramak yerine önce kendinizin ve ailenizin güvenliğini sağlayarak SOSYAL MESAFENİN KORUNMASINA ÖZEN GÖSTERİN (Zira diğer felaket aynı zamanda devam edeceği için kendinizi ve ailenizi korumaya devam etmek zorundasınız)
  • İki felaketin birleşmesi ile eski usul “Toplanma Alanları”na gitmek yerine kendinize vakit geçireceğiniz sakin bir alan belirleyin

İki senaryonun birleşmesi durumundaki riskin önemini hepinizin anlayacağını düşünüyorum. O yüzden lütfen bu riskleri göz önünde bulundurarak önleminizi alın.

Ayrıca burayı tıklayarak AFAD‘ın “Deprem Öncesi, Anı Ve Sonrası Alabileceğiniz Önlemleri Biliyor Musunuz?” konulu yazısına mutlaka göz atın.

EK DÜZENLEME: Dışarı çıkma yasağı ile aynı gün insanların nasıl bir aksiyon göstereceklerini görmüş olduk. Ve ne anlatmaya çalıştığımın özeti olmuş:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.