Su Havuzunun Altına Gizlenmiş Çay Evi: Tea Community Center

Mimarlık stüdyosu Waterfrom Design, Çin'in Xiamen kentinde, bir su havuzunun yüzeyinin altında gizlenmiş çok amaçlı bir bina olan Tea Community Center'ı tasarladı.

0 2.068

Mimarlık stüdyosu Waterfrom Design, Çin’in Xiamen kentinde, bir su havuzunun yüzeyinin altında gizlenmiş çok amaçlı bir bina olan Tea Community Center’ı tasarladı.

Çay evi, yerin üstünde çay hazırlamak ve servis etmek için bir pavyon şeklinde tasarlandı. Ancak bir merdivenle çeşitli aktiviteler için kullanılabilecek çok daha büyük bir bodrum katına iner.

Waterfrom Design, Tea Community Center’ı, bir balıkçının, insanların doğa ile tam bir barış içinde yaşadıkları bir ütopyayı keşfettiği Çinli bir hikaye olan Peach Blossom Spring’i referans alarak tasarladı. Çay evi, yerin üstünde çay hazırlamak ve servis etmek için bir pavyon şeklinde tasarlandı. Çatısı ise sığ bir su havuz şeklindedir.

Waterfrom Design: “Dış dünya ne kadar hareketli olursa olsun, şehrin nasıl değiştiği fark etmez, çay evine giriş yapın, suyun derinliklerine dalın. Alışılmadık bir perspektiften huzur bulacaksınız.” demektedir.

Tea Community Center, bir tarafta resepsiyon masası, diğer tarafta çay törenleri için bir alan ile giriş alanına sahiptir. Cam duvarlar sayesinde ziyaretçiler, bitkiler ve dışarıdaki su havuzunu görebilirler. Çay alanı, suyun akmasını sağlayan içi boş bir uzun masadan oluşur. Bakırdan yapılmış bu masa, cam duvarlardan biri boyunca uzanır, böylece su içeriden dışarıdaki havuza akabilir.

Odanın merkezinde, mimarlar tarafından “gölün altındaki mağara” olarak tanımlanan, bodrum katına inen merdiven bulunmaktadır. Avlunun ortasında, köyde geleneksel bir toplanma alanının sembolü olan bir ağaç vardır.

Bu kattaki odalar çok amaçlı olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak olası kullanımlar önerilmektedir. Yemek tezgahı ve masalar yemek için kullanılabilirken, kitap raflarıyla çevrili bir salon alanı okuma alanı olarak vurgulanmıştır. Ayrıca derslere yönelik bir oturma alanı ve Tea Community Center’da düzenlenen sergiler için kullanılması muhtemel bir alan da vardır. Mimarlar anlatılarını güçlendirmek için doğal malzemeler seçmeye çalıştılar. İç mekan çeşitli bakır detayların yanı sıra elementler köknar ağacı, doğal taş ve rattandan tasarlanmıştır. El yapımı seramikler de bulunmaktadır.


Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.