Avusturya Alplerinde Bir James Bond Müzesi ‘007 Elements’

Ötztal Alpleri'nde yüksek bir uçurum ile çevrili bir yapı, James Bond'u anlatan yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

0 2.123

Avusturya, Sölden’deki Gaislachkogl Dağı’nın zirvesinde yer alan müze, 2015’teki Spectre’da aksiyon sahnelerinin çekildiği yere konumlandırılmış.Ve yaklaşık 3000 km yükseklikte, yani dünyanın en yüksek müzelerinden biri. Proje ‘007 Elements’ , EON Productions’a ve MGM Stüdyolarına ziyaretçi getiren teleferik şirketi Bergbahnen Sölden’in ortak girişimi. Sergi için mükemmel bir yer yaratmak amacıyla özel olarak getirtilen Avusturyalı mimar Johann Obermoser aynı zamanda, Specter’de Hoffler Klinik olarak kullanılan Gaislachkogl’un tepesindeki buzlu Q restoranından da sorumlu. Müze için, Obermoser, iç mekânlar ve filmde kullanılan dış mekanlar arasında görsel bir bağlantı oluşturmaya odaklanmış.

Son dört Bond Filminin sanat yönetmeni Neal Callow ile işbirliği yapan Obermoser, kayalıklara gömülü ve rampalarla birbirine bağlanmış yedi serbest biçimli beton yapı tasarlamış. Bu alanlar Brifing Odası, Lair ve Teknoloji Laboratuvarı gibi özel Bond kavramlarını hayata geçiren farklı galerileri barındırıyor. Beton, çelik ve cam, hem iç hem de dış mekanı tanımlıyor ve mekana endüstriyel bir his veriyor.

“Ziyaretçiler sürekli değişen mekansal boyutlar ve konfigürasyonlarda dağa doğru ilerliyorlar; küçük, yüksek, sıkıştırılmış, çokgen, silindirik, içe dönük, parlak, karanlık. Dış dünyayla düzensiz görsel bağlantılar dar pencerelerden ya da geniş açıklıklardan geçiyor, büyüleyici panoramik manzaralar ortaya çıkarıyor.” diyen Obermoser, kar yağdığında ve buz oluşurken, sadece giriş, çıkış ve projeksiyon pencereleri görünmeye devam edecek şekilde projeyi tamamlamış. Keskin, geometrik formları koruyarak yapıyı saran ve çevreye entegre olan bu karar, efsanevi James Bond’un tasarımcısı ve yapımcısı Ken Adam’ın senaryosundan ilham alıyor.

Ziyaretçiler, mekanda bir Bond filmi oluşturma deneyimini kolektif olarak anlatan farklı odalardan geçiyor. Callow’un, 007 Elements sergi konseptini tasarlamak için tasarım başkanı Tino Schaedler ile birlikte çalıştığı odada amaç, ultra-modern, duygusal ve ilgi çekici bir şekilde 007 film yapımının öyküsünü anlatmak.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.