19. Yüzyıl’da Tasarlanan Bir Gemi Yemek Odası; ‘The Peacock Room’

1904'te, Amerikalı sanatçı James Abbott McNeill Whistler'ın dekoratif bir başyapıtı olan The Peacock Room Bir İngiliz Nakliye Gemisi Yemek Odası.

0 1.847

Bu odayı, İngiltere’den Amerika’ya, Atlantik’te süzülecek kadar ilgi çekici yapan şey nedir diye merak ediyor olabilirsiniz. Peacock Room aslında, 19. yüzyılda İngiliz nakliye gemisi Frederick Richards Leyland için bir yemek odası olarak tasarlanan Japonizmin mükemmel bir örneği olarak kabul ediliyor. Aslen İngiliz mimar Thomas Jekyll’e emanet edilen oda, Leyland’ın mavi ve beyaz Çin porselenlerinden oluşan etkileyici koleksiyonunu sergilemek üzere amacıyla tasarlanmış. Jekyll 6. yüzyıla ait resimlerle ve akslarla duvarları kaplamış ve Leyland’ın porselen koleksiyonunu tutacak açık kafes rafları oluşturmuş. Daha sonra ise Jekyll hastalığına bağlı olarak projeyi terk etmek zorunda kalmış.
Sonrasında projeye dahil olan Amerikalı sanatçı Whistler, Leyland ile birlikte yaratıcılığını değerli duvar asmalarını boyayarak göstermiş. Whistler, Gül ve Gümüş tonlarını Japon Prenses’in odanın odak noktası olarak kalması için vurgulayacak şekilde kullanmış ve bu şekilde duvar asmalarında kırmızı Tudor gülleriyle çatışmamasını sağlamış. Ve oda bu şekilde Whistler’ın revizyonlarıyla daha da ilerlemeye devam etmiş.
“Tasarım ya da taslak olmadan projeye gittim ve üzerinde çalıştıkça büyüdü. Sonunda böyle bir mükemmellik noktasına ulaştım. Her dokunuşta farklı bir özgürlükle karşılaştım. ” Whistler’in projeyle ilgili sözleri olmuş.
Frederick Richards Leyland , değişimlerden şaşkına dönmüş, Whistler’ı işten kovmuş ve iş için ödeme konusunda problem çıkartmış. Sorunlarının ortasında bir noktada, Whistler odaya girmeyi başararak kalan iki savaş tavşanı da boyayarak işlemi tamamlamış. 1877’de, çarpıcı altın ve mavi iç mekan, tüm ayrıntılarıyla kullanıma açılmış.1904 yılında ise, Amerikan sanayici ve toplayıcı Charles Lang Freer tarafından satın alınmış ​​ve Freeder Detroit evinde yeniden birleştirilerek ABD’ye gönderilmiş. Rafları Asya ve Ortadoğu’dan gelen zengin seramik koleksiyonuyla doldurulmuş. Freer’ın ölümünden sonra, oda sanat koleksiyonunun büyük bir kısmı ile birlikte Smithsonian’a bağışlanmış. Şimdi Washington, D.C.’deki Freer Sackler Galerisi’nde oturuyor.

2011’de küratörler, Leyland’ın orijinal seramik kurulumunu çoğaltmak için arşiv fotoğrafları kullanarak aylar harcadılar. Şimdi, Peacock Room’un rafları bir kez daha muhteşem seramiklerle dolu. Ve ayda bir kez, odanın panjurları, doğal ışığın mekana girmesine izin vererek renkli koleksiyonu aydınlatıyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.