Polonya Wieliczka Şehrinde Tamamen Tuzdan Oyulan Bir Yeraltı Katedrali

Polonya'nın Wieliczka Tuz Madeni, tuzdan oyulmuş bir yeraltı kilisesi ve her biri mineralden yapılmış süslemelerle süslenmiş dört şapele sahip.

0 2.255

İbadet yerleri düşündüğümüzde, Gotik kiliseler, renkli camiler ve göz kamaştırıcı Budist tapınakları gibi geleneksel yapılar akla geliyor. Bununla birlikte, Polonya’nın Wieliczka şehrini ziyaret ettiyseniz, tüm kutsal binaların bu formülü takip etmediğini görürsünüz. Aslında, Wieliczka Tuz Madenindeki “Yeraltı Katedrali” gibi bazı mekanlar hiç de yükselen bir yapı değil.

Polonya kentinin yaklaşık 300 metre altında yer alan bu yeraltı tapınağının tarihi, Orta Çağ’a kadar uzaniıyor. Yüzyıllarca süren bir çabanın sonucu olarak, kilise dört zarif şapele ev sahipliği yapıyor. Mekan her biri kabartma heykeller, ayaklı heykeller ve tamamen taş tuzdan hazırlanmış kristal avizeler ve granit benzeri sunaklar dahil olmak üzere detaylı mobilyalar ile bezenmiş. Tasarımın güzelliği ve karmaşıklığı göz önüne alındığında, yetenekli bir mimar ve sanatçı ekibinin sorumlu olduğu düşünülüyor. Ancak, hayranlık uyandıran yeraltı katedrali aslında Katolik madencilerin ibadet etmek için uygun bir yol arayışı sonucu yapılmış.

Wieliczka, Poland June 2, 2018: St. Kinga’s Chapel in the Wieliczka Salt Mine. Opened in the 13th century, the mine produced table salt. Is as one of the world’s oldest salt mines.

Orta Çağda yaşayan madenciler her zaman çok dindardı. Çünkü yeryüzünde sürekli tehlike altında, karanlıkta ve ailelerinden uzakta çalışıyorlardı. Yeraltı şapellerini dua edebilecekleri yerler olarak oluşturdular, onları bekleyen zorluklarla karşılaşmadan önce güç ve enerji elde etmeyi ve yeraltı dünyasının koruyucu azizlerle korunmasını istediler.

Wieliczka Tuz Madeni şimdi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ve oldukça popüler bir turistik mekan. Her yıl 1,2 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlıyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.