Çin Bahçelerinden Esinlenilerek Tasarlanan Bir Çocuk Sanat Atölyesi; Play Poly Wedo

Çocuk eğitimi ilk olarak oyunla başlar ve  adım adım evrilerek ilerler. Buna bağlı olarak eğitim metotları her geçen gün yenileniyor  ve değişiklik gösteriyor.

0 2.973

Eğitimin değişmesi mekanlara da büyük ölçüde yansıyor elbette.  Yapılan araştırmalar erken çocukluk döneminde bireylerin hayal dünyalarını kısıtlamayacak ve özgürce düşünmesini sağlayacak oyunlara ve sanatsal faaliyetlere yönelmesini öngörüyor. Bunun güzel bir örneğini Çin ‘de bulunan  mimarlık ofisi archstudio’nun çalışması Play Poly Wedo Çocuk Sanat Atölyesi’nde görüyoruz.

Archstudio Pekin Damei’nin 2. katında 770 metrekare bir alanda bulunan Play Poly Wedo sanat eğitim kurumu için bir Çocuk sanat atölyesi tasarladı. Kurum çoğunlukla çocuklara müzik, dans, çay, yemek pişirme ve zanaat kursları öğretiyor, dolayısıyla mimari tasarımı faaliyetlere dayalı olarak düzenlenmiş uygun derslikleri bulunuyor.  Geleneksel  Çin bahçelerinde bulunan suni tepelerden etkilenen tasarım, çocukların burada mutlu bir şekilde oynamasına izin veren çok sayıda “yapay tepeler” dizisi yaratıyor. Okul genelinde bulunan delikler öğrencilerin oturup rahatlayacakları ve sosyalleşebilecekleri  bir alan yaratıyor.

Archstudio, projeye kavisli duvarlardan geçerek çocukların “keşfetme arzusunu” teşvik eden bir sarma koridor eklemiş. Eğri duvarlar müzikal sınıfta, resepsiyon alanında, yemek alanında bulunuyor, aynı zamanda çay sınıfı ve oyun alanını birbirinden ayırıyor. Ayrıca, bir dizi ardışık kemer, her alan arasındaki ilişkiyi daha da değiştirerek, katmanlı ve çapraz görsel bir ilgi yaratıyor. Ses yalıtımı sağlamak ve açık öğretim ortamını teşvik etmek için müzikal sınıf eğri cam ile kapatılmış. Çay sınıfı ve yemek pişirme alanı ise, çocukların atlama, dinlenme ve oyun oynamaları için de kullanılan ters kemerli duvarlarla ayrılmış. Sanat sınıfı, çocukların sanat ve zanaat yapmak için beyaz bir ağacın çevresinde oturabileceği koridorun köşesinde yer alıyor. Koridorun her iki yanında dokuz adet özel piyano dersliği bulunuyor. Ve bu sınıflar kemerli duvar ses karışımına elverişli olduğu için akustik kalitede küçük bir mağara olarak tasarlanmış.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.