Türk Halı Desenlerine Parametrik Yaklaşım

Mimar Kourosh Asgar, bir odanın mimari unsurlarına uyacak şekilde dijital olarak değiştirilmiş geleneksel Fars desenleri içeren el dokuması halı koleksiyonu tasarladı.

0 3.430

Mimar Kourosh Asgar, bir odanın mimari unsurlarına uyacak şekilde dijital olarak değiştirilmiş geleneksel Fars desenleri içeren el dokuması halı koleksiyonu tasarladı.

Viyana merkezli mimar, uygulamalarında ısmarlama kalıplar oluşturmak için kullandığı parametrik bilgisayar yazılımını uygulama fırsatı belirledikten sonra Rugture koleksiyonunu geliştirdi.

Desenler İran, Anadolu, Ermenistan, Türkiye ve Güney Rusya’dan geleneksel göçebe tasarımlarına dayanmaktadır. Bu karmaşık geometrik tasarımlar genellikle matematiksel ilkeleri kullanır ve alışılmış bir oryantal zanaat motifidir.

Asgar-Irani, kullanılacağı odanın düzenine yanıt olarak kalıpları manipüle etmek için 3D bilgisayar yazılımını kullanıyor.

Kapıların, pencerelerin ve mobilyaların konumu ile ilgili parametrelerin girilmesi modelin değişmesine neden olur ve yoğunluk – renk değişikliği sağlar.

Asgar-Irani , “En büyük zorluk, bilgisayarın size Orta Asya’daki eski halıları hatırlatan desenler üretmesini sağlamaktı. Gerçekleştirmek istediğim net bir amacım vardı, ancak desen üretimi üzerinde gerçek bir kontrol elde etmek yaklaşık bir buçuk yıl sürdü.” demektedir.

Klasik tasarım, projenin merkezi konseptini içine alan geleneksel bir modelin çağdaş bir yorumuna sahiptir. Modular adı verilen başka bir tasarım, farklı düzenler oluşturmak için birleştirilebilen altıgen birimleri içerir.

Asgar-Irani, parametrik olarak belirlenmiş desenlerle uyarlanabilir halı tasarımları üreten bu şekilde 3D bilgisayar yazılımını ve mimari arka planını ilk kullanan olduğuna inanıyor.

“Diğer halı tasarımcıları Photoshop veya Illustrator gibi 2D programlarla çalışıyor, ancak 3D olarak çalışıyorum. Parametreler ve üretken tasarım yöntemleri ile bu şekilde çalışma şekli mimaride tamamen uygulanmış ancak henüz halı endüstrisinde uygulanmamıştır. Bununla yeni bir trend başlatmak istiyorum.”

Tasarımlar belirlendikten ve bilgisayarda renkler ayarlandıktan sonra, halılar İran’ın Tabris bölgesindeki geleneksel yöntemler kullanılarak elle düğümlenir.

Tasarımcı, İran mirasının ve ülkenin dünyanın dört bir yanından nasıl görüldüğüne dair hislerinin bugün onu yerel zanaatkarları destekleme yolları aramaya yönlendirdiğini açıkladı.

Son zamanlarda Domotex’in yer döşemeleri ticaret fuarındaki panel tartışmasında İran’daki halı endüstrisinin bu zor dönemden kurtulmak için nasıl yardıma ihtiyacı olduğu hakkında konuştu.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.