Ikea’dan Açık Kaynaklı Arı Evi Tasarımı: Bee Home

IKEA'nın araştırma laboratuvarı Space10, herkesin ücretsiz olarak tasarlayabileceği bir dizi açık kaynaklı arı evi geliştirdi.

0 44.782

IKEA’nın araştırma laboratuvarı Space10, herkesin ücretsiz olarak tasarlayabileceği bir dizi açık kaynaklı arı evi geliştirdi.

Bakken & Bæck ve tasarımcı Tanita Klein ile işbirliği içinde oluşturulan Bee Home projesi, bilgisayar ve internet erişimi olan herkesin Space10’un çevrimiçi platformunu kullanarak kendi böcek yaşam alanlarını tasarlamasına izin veriyor.

Arılar, dünyadaki gıda arzının üçte biri de dahil olmak üzere, tozlaşmaya bağlı olarak dünyadaki çiçekli bitkilerin yaklaşık yüzde 90’ına rağmen yok olma tehlikesi altındadır.

Bugün Birleşmiş Milletler Uluslararası Arı Günü’ne denk gelecek şekilde başlatılan açık kaynaklı tasarım, Bee Home web sitesinde ücretsiz olarak mevcuttur.

Space10 ve ekip, Bee Home projesinin insanları bu “çok az kullanılan” hayvanları korumaya teşvik edeceğini umuyor.

Space10 direktörü Kaave Pour “Neredeyse 80 yıldır, IKEA insanların evde daha iyi bir günlük yaşam yaratmalarını sağlıyor. Ama evimiz sadece dört duvar değil daha fazlası – evimiz de üzerinde yaşadığımız gezegendir.” demektedir.

“Bu yüzden Bee Home’u başlattık: her yerdeki insanların gezegenle olan ilişkimizi yeniden dengelememize ve hepimiz için sürdürülebilir bir ev sağlamasına yardımcı olmak istiyoruz” diye ekledi.

İlk olarak, kullanıcı önceden belirlenmiş yönergelere göre kendi evini tasarlar, boyut, yükseklik ve görsel stili ve yapılarının yerini seçer – bir çatı katında, bir bahçede veya bir balkonda.

Daha sonra tasarım üretilebilir ve kullanıcı, arı evinin talep üzerine üretilebileceği yerel yapım alanını bulmadan önce tasarım dosyalarını anında ve ücretsiz olarak indirebilir.

Bakken & Bæck proje lideri Myles Palmer, “Çevremizdeki birçok arıyla yeniden bağlantı kurmak için, onlardan aldığımız şeyi geri vermeliyiz: evleri,” demektedir.

“Yeni etkileşimli deneyimler tasarlayarak, bunu yapmak için daha sürdürülebilir bir üretim süreci oluşturabiliriz: gerçekten açık kaynaklı, yerel yaşam tarafından bilgilendirilen ve birçok bağlam ve kullanım için özelleştirilebilen bir süreç.”

Üçüncü ve son adım, arı evinizi toplamak ve onu istediğiniz noktaya yerleştirmek, sarı ve siyah sakinleri için en uygun ortamı sağlayarak çevreye çiçekler dikmektir.

Yerleştirildikten sonra, arı evi her üç yılda bir hızlı temizlik dışında, büyük ölçüde el değmeden bırakılmalıdır.

Arı Evi’nin estetik açıdan hoş olması ve bahçenize veya balkonunuza dekoratif bir obje eklediğinizi hissedersiniz.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.