Abu Dhabi’de CEBRA İmzalı Bir Camii Tasarımı

Geometrik formların birleşimiyle tasarlanan camii şehrin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel olarak yaptırıldı.

0 1.145

Abu Dabi’nin en eski taş yapısı olan Qasr Al Hosn Kalesi’ne bitişik bir alan için daha geniş bir master planın bir parçası olarak tasarlanan camii
kıyı çöl manzarasının çamur çatlak desenleri üzerinde çizim yapan kaya şekillerinden ilham alınarak tasarlanmış. Bir yaşam kompleksi olan mekanda yalnızca camii değil, en büyükleri namaz kompleksinin
mekanlarını barındıran yürüyüş yolları, bahçeler, oturma ve hatta direklerin bir karışımı bulunuyor. Ve Geometrik hacimler kasıtlı olarak bina ve peyzaj arasında bir yere iniyor.
Geçiş bölgesi boyunca, manzara yatay düzlemlerden eğimli yüzeylere dönüşüyor ve yavaş yavaş Musallah ile doruğa ulaşan gerçek binalara dönüşüyor.
Camii çevresinde mekânların kendileri su ile çevrili bir dizi birbirine bağlı formlardan oluşuyor.Bu havuzlar onları kamu parkından ayırıyor ve daha fazla gizlilik ve inzivaya çekilme hissi veriyor.
Kabaca simetrik bir plan camiiye doğru iki yol oluşturuyor. Erkekler ve kadınlar için ayrı alanlar, abdest alanlarından Kıble’ye doğru yönlendirilen iki ayrı salona ulaşıyor.
Bir duvar betonda yazılı süslü bir kabartma dışarıdan gizlenmiş bir pencereden görülebiliyor.
Cam koridorlar dua merkezinin farklı bölümlerini birbirine bağlıyor. Dua salonlarında bakır, duvarları ve tavanları kaplamak için kullanılmış ve stüdyoda “ışığın sonsuz yansımaları” dediği şey yaratılmış.
CEBRA, tasarımla ilgili “İnsanın her zaman gökyüzüne nasıl baktığını, kendi varlığını merak ettiğini ve yansıttığını gösterir.” diyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.