Londra’da Eski Bir Süpermarket Evsizler için Barınağa Dönüştürüldü

Londra’da eski bir süpermarket evsizler için bir barınağa dönüştürüldü. Barınak, “hassasiyet, içtenlik ve sıcaklık” hissi veren iç mekanıyla Holland Harvey Architects tarafından tasarlandı.

0 2.337

Islington’da konumlanan 42 yataklı barınak, evsizler için taze pişmiş yemekler ve rehabilitasyon desteği sağlıyor.

““Evsizlerin bulunduğu kesim bizim için keşfedilmemiş bir alandı, bu nedenle, konukların hassasiyetlerini ve yardım kuruluşunun operasyonel gereksinimlerinin inceliklerini anlamak için yardım kuruluşları ile yakın bir şekilde çalıştık. Konukların kendilerini hoş ve güvende hissetmek isteyen sıradan insanlar olduğunu ve üçte birinin tam zamanlı çalıştığını öğrendiğimiz zaman şok şaşırdık.

Her tasarım kararı, sığınağı misafirperver ve tanıdık hale getirirken, gizlilik ve mümkün olan her yerde aidiyet hissini sağlamayı amaçladık. Barınağın kurumsal hissettirmemesi önemliydi, bu yüzden özenle evsel ama sağlam malzemeler seçtik.”

Mutfak ve yemek salonunda duvarlar ve tezgahların kaplanması için pişmiş toprak renkli fayanslar kullanılmış.

Kitsch* desenli masa örtüleri ile süslenmiş masaların her biri ahşap sandalyelerle çevrelenmiş. Küre şeklinde sarkıt lambalar ve saksı bitkileri de dekor olarak kullanılmış. Ahşap döşeme tahtaları yemek salonunun tamamında kullanılmış. Gün boyunca bu oda, halk ile toplumdaki savunmasız insanlar arasındaki iletişimi teşvik etmek amacıyla yerel halk için bir kafe olarak ortak kullanıma açılmış.

Binanın ön cephesine “şeffaflık fikrini” daha da arttırmak için, sakinlerin dışarıya bakmalarını ve yoldan geçenlerin kafeye göz atmalarını sağlayan bir dizi geniş pencere yerleştirilmiş. Yatak odaları ve banyolara deniş yeşili boya uygulanırken, sığınağın girişine binaya daha tipik bir konut görünümü kazandırmak için “sade kırmızı” bir kapı yerleştirilmiş.

Kitsch*: Özellikle 20. yy içinde üretilmiş çeşitli nesnelerde rastlanan zevksiz, kökeni belirsiz ve estetik değer taşımayan bir tasarım anlayışını nitelemek için kullanılan bu terim, grafikten endüstri tasarımına ve mimarlığa kadar uzanan geniş anlamda estetik düzey düşüklüğünü belirtmek için tercih edilmektedir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.