Zaha Hadid Architects Tarafından Tasarlanan Matematik Müzesi

Zaha Hadid Architects, 1920'lerin uçağı için bir rüzgar tünelinde modellenen Londra Bilim Müzesi için yeni matematik galerisini tamamladı.

0 2.136
Zaha Hadid Architects, 1920’lerin uçağı için bir rüzgar tünelinde modellenen Londra Bilim Müzesi için yeni matematik galerisini tamamladı.

Galeri, müzenin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik koleksiyonlarından 100’den fazla nesneyi barındırmak için yaratıldı. Bu nesneler matematiğin dünyayı nasıl etkilediğini, ticaretten seyahate ve mimari forma kadar göstermektedir. 

Tavandan sarkan galerinin tasarımına ilham veren 1929 Handley Page Gugnunc uçağıdır. Büyük üç boyutlu bukleler, uçuş sırasında uçağı saran hava akımlarına dayanarak uzayda bir gölgelik oluşturur. Yarı saydam, dalgalı formlar, mor ışıkla aydınlatılmıştır.

Gugnunc’un kanat tasarımı öncü aerodinamik araştırmalardan etkilenmiş ve matematiğin pratik sorunları çözmek için nasıl kullanılabileceğini göstermek için galeride kullanılmıştır.


Hadid “Irak’ta büyürken, matematik hayatın günlük bir parçasıydı. Tıpkı kalemlerle oynayacağımız gibi matematik problemleriyle oynayacağız – matematik eskiz gibiydi” dedi. Irak.Küratör David Rooney, “Matematik pratiği hayatımızın ve işimizin bir çok yönünü destekliyor ve bu olağanüstü hikayeleri, insanları ve sergileri bir araya getirmenin ziyaretçileri matematiğin yeni bir ışık altında rolü hakkında düşünmeye teşvik edeceğini umuyoruz” demektedir.Londra merkezli mimarlık firması şimdi Zaha Hadid’in eski ortağı Patrik Schumacher tarafından yönetiliyor. 

Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.