Fransa’da Yalnızca Alzheimer Hastaları İçin Tasarlanan Bir Tesis

Güneybatı Fransa'da, Alzheimer hastalarının rahatça yaşayabilmesini sağlayan bir tesis inşa etmek için devrim niteliğinde bir proje yürütülüyor.

0 1.944

Dax’teki ‘Village Landais Alzheimer’, Alzheimer’lıların, güvenliğini korurken sahip oldukları özgürlüğü yansıtmak için tasarlanan kapalı bir yerleşim yerinde, özgürce yaşayacakları bir mekan tasarısı. Proje, Hollanda’daki benzer bir siteden esinlenerek yapıldı ve yerel milletvekili Henri Emmanuelli’nin konuya katılmasını sağladı. “Alzheimer Köyü” olarak bilinen tesis, farklı zevklere uygun olarak inşa edilmiş konutlara sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda bir süpermarket, kuaför, kütüphane ve diğer tesislerin bulunduğu spor salonu da bulunduruyor. Tesisin ana fikri, özgürlüğün artmasının mutluluğu artıracağı ve ilaç ihtiyacını azaltacağı.
Nörolog Jean-François Dartigues, tipik bir yaşam tarzını sürdürerek, hastaların normal sosyal rutinlerine devam edeceklerini söylüyor. “Bir bütünlük ve sosyal alanlar mekanda mevcut. Alışveriş yapacaklar, kuaföre, bistroya, restorana, tiyatroya gidebilecekler, ”diye paylaşıyor. “Onlar eğlenecekler. Bir tür olağanüstü terapi gibi. ” Geçişi kolaylaştırmak için Champagnat & Grègoire Architects ve NORD Architects, bölgenin geleneksel mimarisine bağlı bir köy tasarladı. Landes bölgesinin tipik bir ortaçağ kalesi kentine benzemek için inşa edilen evler, her bir alanın ayrı bir kimliği olan bir avlu etrafında dört blok halinde gruplandırılıyor. Doğada yürüyüş yolları, hastaların doğa ile etkileşime girmelerini sağlıyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.