Akıllı evler artık dokunmatik duvarlarla kontrol edilecek

Carnegie Mellon Üniversitesi ve Disney Research bünyesindeki araştırmacılar her duvarı dev bir touchpad'e dönüştürmenin yolunu buldu. Wall++ isimli akıllı duvar prototipinin detayları haberimizde.

Akıllı hoparlörü unutun çünkü yakında akıllı evler duvara dokunularak kontrol edilebilecek. Carnegie Mellon Üniversitesi ve Disney Research’teki araştırmacılar iletken boya ve bazı elektronik malzemeler kullanarak evlerin duvararını metrekare başına yaklaşık 20 dolar maliyetle akıllı hale getirmenin bir yolunu buldu.

Wall++ olarak adlandırılan bu akıllı duvarın dilediğiniz yerine ışık, klima, alarm veya ses sistemi gibi cihazları açıp kapatabilmenizi sağlayan düğmeler yerleştirebiliyorsunuz. Bunun dışında hareket algılama özelliği sayesinde oyunları kumanda etmek için de kullanılabiliyor. Sistem ayrıca televizyon açıldığında ışık seviyesini ayarlayabildiği gibi bir çamaşır makinesi veya elektrikli su ısıtıcısı kapandığında başka bir yerdeki kullanıcıya haber verebiliyor.

Duvar touchpad’e dönüşüyor

Araştırmacıların elektrotları, iletken boya kullanarak duvara yerleştirdikten sonra hepsini özel bir sensör panosuna bağladığını görüyoruz. Akıllı duvarın aslında elektrikli cihaz ve ev aletlerini algılamak ve izlemek üzere bir touchpad işlevi gördüğünü söyleyebiliriz. Wall++ enerji tüketimi için henüz optimize edilmedi, ancak araştırmacılar akıllı bir duvarın standart bir dokunmatik ekran kadar güç çekeceğini söylüyor.
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.