İstiklal Caddesi’nin Yenilenen Umudu: Yapı Kredi Kültür Sanat

Teğet Mimarlık tarafından 2 senede yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat binası, geçtiğimiz ay açıldı.

0 3.255

Geçtiğimiz günlerde, İstiklal Caddesi’nde yaklaşık 50 yıllık tarihe sahip olan; Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Binası yenilenerek caddenin son halleri düşünülürse, cadde için hepimize bir umut kapısını aralamış oldu. Binada kuşkusuz en dikkat çekici şeylerden birisi; Türkiye için en bilinen heykel olan İlhan Koman’ın “Akdeniz” heykeline ev sahipliği yapıyor oluşu. Galatasaray Meydanı’na bakan cam cepheden heykelin ihtişamlı görünüşüyle beraber yapıya dışarıdan bakıp hayran olmamak mümkün değil. Bu noktada İlham Koman’ın Akdeniz Heykeli’ni tanımladığı cümlelerin İstiklal Caddesi’nin sosyal açısından profiliyle de örtüştüğünü söyleyebiliriz. İlhan Koman’ın: ” İnsanın kucaklaşması, sevgisi anlatılırken Akdeniz aklıma geldi; Akdeniz büyüktü, bizden bir denizdi. Kucak açmayı bu adla anlatmak istedim.” sözleriyle açıkladığı heykel, binanın 3. katından caddedeki insanları selamlıyor. 

Yeni bina içerisinde yer alan kütüphane, sergi, kitabevi, müze ve etkinlik alanlarıyla kültür sanat severlerin buluşma mekanı olacağını söyleyebiliriz. Binanın giriş katında Yapı Kredi Yayınları’nın tüm kitaplarının bulunduğu yüksek tavanlı, şık bir kitabevi ziyaretçileri karşılıyor. Asma katında bir okuma bölümünün de bulunduğu kitabevinde çocuk kitapları ve çocuk etkinlikleri için özel alanlar da yer alıyor. İlk katında banka koleksiyonlarında yer alan eserlerin sergilendiği müze, ikinci ve üçüncü katında sergi alanları, dördüncü katında ise yine meydandan seyredilebilen büyük bir salon bulunuyor. Tiyatro, söyleşi, konferans, performans ya da film gösterimlerine ev sahipliği yapacak bu salonun tam karşısında mavi neon ışıkla Yapı Kredi’nin kurucusu Kazım Taşkent’in “Biz kültür ve sanatın bankasıyız” sözü ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.

Yapının renovasyonu, Teğet Mimarlık tarafından yaklaşık 2 yılda tamamlandı. Restorasyon öncesinde 850 metrekare olan binanın kültür sanat kullanım alanı 1.500 metrekareye çıktı. Ayrıca yıl sonuna kadar sürecek olan “Sarmal” adlı sergi, Yapı Kredi koleksiyonundan bir seçkiyle yeniden sanatseverlerle bir araya geliyor. 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.