Ekolojik Yapılardan Örnekler/5 Gasometers

0 2.516

Merhaba… Ekolojik yapılardan örnekler yazılarımızda bu hafta; içerisinde barındırdığı hayranlık verici eski- yeni birlikteliği ile Avusturya’dan bir örnek var.

P_9502_F48_PK_1097_730_90

Viyana’da korunan yapıların yenilenmesinden sonra, 1995 yılında bu yapıların yeniden işlevlendirilmesi arayışına girilmiş ve;bu kapsamda  Viyana’nın Simmerling ilçesinde bulunan 1896 yılından kalma gaz tanklarına 1999-2001 yılları arasında,Jean Nouvel (Gasometer A), Coop Himmelblau (Gasometer B), Manfred Wehdom (Gasometer C) ve Wilhelm Holzbauer (Gasometer D) olmak üzere dört ayrı mimarın yaptığı tasarımlar ile yeniden işlev kazandırılmış.

2.Gasometer

İlk günden itibaren, büyüklükleri ve çok uzaktan görülebilmeleri sebebiyle Simmerling’in sembolü olmayı başaran bu gaz tankları yeniden düzenlenmeleriyle beraber, tüm Dünya’dan turistlerin ve mimari bilirkişilerin ziyaret ettiği turistik bir unsur haline gelmiş.

7.Gasometer

Avusturya’nın Viyana kentinde bulunan Gasometers,işlev işlev bölünerek planlanmış.Örneğin en üst katlardaki daireler konutlara ayrılmış.Orta katlar ofis katları olarak düşünülmüş ve en alt katlar alışveriş mağazaları ve eğlence işlevine ayrılmış. Her Gaz tankının  alışveriş için planlanmış bölümü köprülerle birbirine bağlanmış kiremit dış cephe aynen korunmuş. 615 modern daire, 3500 kişilik bir etkinlik alanı, bir sinema, bir alışveriş merkezi, bir öğrenci evi, Viyana’nın belediye arşivi, telekomünikasyon firmalarının ofisleri, bir anaokulu, okullar, sağlık hizmetleri ve daha birçok hizmet bu dört gaz tankında toplanmış durumda.

 

Her biri 90,000 m³ hacmi olan,dış cephesi tuğla kaplı, bu dört silindir teleskop model gaz tankının bir tanesinin yüksekliği yol seviyesinden en uç noktasına kadar 70 m çapı ise yaklaşık 60 m dir.Blokların özelliklerini tek tek inceleyecek olursak;

3.Gasometer-A

4.Gasometer-B

5.Gasometer-C

6.Gasometer-D-

Şimdiki son şekli Fransız mimar Jean Nouvel tarafından yapılan A blok aynı zamanda ana giriş kapısının da olduğu bloktur. Wolf D Prix ve Helmut Swiczinsky adlı mimarların son şeklini verdiği B bloğun toplam kullanım alanı 5.850 m²dir. 1400 m² alana yayılan 4200 kişilik toplantı salonu ve 199 adet tek kişilik, 24 adet çift kişilik odası olan öğrenci yurdu bu binada bulunmaktadır.Büyük bölümü 92 adet konuttan oluşan bol yeşil alanlı C bloğa şimdiki şeklini mimar Manfred Wehdorn vermiştir.Mimar Wilhelm Holzbauer tarafından yapılan ek binada, 119 dairenin diğer bloklarda olduğu gibi birbirini görmemesi için özellikle dikkat edilmiştir.

8.GasometerSon olarak;Şu anda klasik tasarımlarıyla, tarihi anıt olarak koruma altında olan Gasometers sadece hacminden dolayı değil, kentsel planlama açısından tarihi merkezler üzerine olan tartışmalar, anıtsal koruma ve konut bakımından Viyana mimarisini ve kentsel görünümünü karakterize eden üç temaya dayanmasından dolayı Viyana’daki en dikkati çeken projelerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.