GÖRKEMİYLE BÜYÜLEYEN YAPILAR

0 2.170

Mimari açıdan baktığımızda kuşkusuz dünya üzerinde mimarlık ve sanatla ilgilenen kişilerin kendini geliştirmek, vizyonunu artırmak için görmesi gereken birçok şehir ve birçok yapı akla gelebilir. Şimdilik; (evet şimdilik diyorum çünkü takipte kalanlar için zaman zaman bu kültür, şehir, yapı seçkisini tekrarlamaya çalışacağım) görkemiyle büyüleyen iki önemli yapıyla başlayalım istedim. Hazır mıyız?

1.Yeni İskenderiye Kütüphanesi, Mısır

Yakılan İskenderiye Kütüphanesi’nin yerine 1995-2002 yılları arasında yapılmıştır. Ana okuma odası on bir şelale seviyesi üzerinde 70.000 m²’lik alanı kaplayan bina Akdeniz’e doğru yatmış gibi durmaktadır. Kompleks  bir konferans salonu, üç müze, dört sanat galerisi, bir planetaryum ve bir elyazısı restorasyon laboratuvarı içerir. Ağa Han Mimarlık Ödülleri programında 2000-2004 dönemi ödülü kazanmış yapının mimari projesi Snohetta /Hamza Consortium şirketine aittir. İskenderiye Kütüphanesi’ne dünyanın her yerinden koleksiyonlar hediye edilmiştir. İspanyonlar, Mağribiler’in yönetimini açıklayan dökümanlar hediye etmişler, Fransızlar ise ayrıca Süveyş Kanalı’nın yapısına ilişkin dökümanı bağışlamışlardır. Kütüphane ayrıca internet arşiv fotokopisi muhafaza eder.      iskenderiye küt2                                 iskenderiye küt    isk2

2.Sagrada Familia Kilisesi, İspanya

Kutsal aile anlamına gelen La Sagrada Familia; İspanya’nın Barselona şehrinde bulunan; ve modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi’nin 1883 yılında devraldığı bir bazilikadır. Fakat mimarın 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalmıştır. Yapımı halen devam etmekte olan bazilika halk arasında ‘’Bitmeyen Kilise’’ olarak da bilinir.1882 yılında halkın yardımlarıyla yapımına başlanan kilisenin bitmemesinin nedeni; hala sembolik olarak halkın yardımlarıyla yapımına devam edilmesi ve Gaudi’nin karmaşık mimari tarzının çözülmesinin güçlüğüdür. Ayrıca binanın çizimlerinin ve ilk yapım yöntemlerinin de on dokuzuncu yüzyıldan kalması günümüz teknolojisine uyarlanmasını zorlaştırmaktadır .Yüz yetmiş altı metre yüksekliğe sahip olan kilisenin 2026-2028  tarihleri arasında bitirilmesi tahmin edilmektedir. Gaudi bazilikadaki büyük kulelerden bir tanesinin bitimini görebilmiştir. Kuleleri tasarladıktan sonra bu kulelerin Barselona‘ya gelecek olan gezginler için mükemmel bir karşılama olacağına inandığını belirtmiş ve kulelerin tepesindeki süslemelerin cennet ile yeryüzü arasında bir bağlantı sağlarmış gibi göründüğünü  ifade etmiştir. Bazilikanın iç yapısını ayakta tutan kolonlar dallanıp budaklanan ağaçlar şeklinde tasarlandığından; yapının içine girildiğinde ormanda dolaşma hissi uyandırmaktadır.

 

sagradaaaa                                                SagradaFamilia6

sagrada-familia09                                 sagrada-outside

 

sagrada                                            Sagrada-Familia-7

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.