Modada Mimarlık Etkisi

0 1.376

tamaraefrat-58İsrailli moda tasarımcısı Tamara Efrat’ın bilgisayar teknolojisi kullanarak geliştirdiği ilginç çalışmaları, mimariden ilham alan özel formlarıyla dikkat çekiyor.Tasarımcı, ayakkabı tasarımını ünlü “Aşil’in Topuğu” mitinden ilham alarak geliştirmiştir.  “Aşil ayakkabılarını yaratırken hem ayakkabıların topuk bölümünün hassasiyeti üzerine vurgu yapmak istedim. Bu bölüm aynı zamanda insan vücudunun dengede durmasını da sağlıyor.” diyen tasarımcı ayağın doğal hali ile ayakkabının işlenmiş yapısı arasındaki ilişkiye dikkat çekmeyi amaçlamıştır.

12_20488_204820_2048

Efrat’ın dikkat çekici tasarımlarının çıkış noktası ise  yapı malzemeleri, tasarımcı kıyafetlerinde yapılarda kullanılan ahşap, cam, çelik, lastik ya da kağıt gibi ham yapı malzemeleri ile sineklik yapımında kullanılan tel malzeme gibi alışılagelenin dışında malzemeler kullanıyor.

Tasarımcı yakın zamanda, yapı malzemeleri kullanarak ürettiği kıyafetlere ek olarak, geleneksel bal peteği büzgü işini bilişimsel algoritmalarla birleştiren bir dizi desenli çantaya imza atmıştır.Özel desen, form ve birleşim detaylarına ait sahip “18 Crafted Technology” isimli çanta serisi, moda tasarımcısı Efrat’ın,  Kudüs’teki Hebrew Üniversitesi Bilgisayar Mühenliği Bölümü’nden Amit Zoran ve Moran Mizrahi ile ortak çalışmaları sonucu oluşturdukları bir program sayesinde yaratılmıştır. Geleneksel bal peteği büzgü işini teknoloji ile modernize eden  Efrat’ın çalışmaları estetik olmasının yanında, geleneksel olanı yıkma/yeniden inşa etme tartışmalarına da  gereken cevabı veren nitelikte. Tasarımcı ise bu güncel ve zorlayıcı konsepti seçme ve bu konsept dahilinde tasarımlar yapma amacının geleneksel işlemeyş  bilgisayar yazılımı sayesinde modernize ederek yeniden gündeme getirmeyi ve unutulan geleneksel değerlerii tekrar kazandırmayı amaçladığını belirtmiştir.

tamaraefrat-4

tamaraefrat_2-son

tamaraefrat-77

Giysilere elastikiyet kazandıran geleneksel bal peteği büzgü işi, 18. yüzyılda keşfedilerek büyük ilgi görmüş fakat 19.yüzyılda elastik kumaşların üretilmeye başlanmasıyla popülerliğini kaybetmiş ve sadece dekoratif bir unsur olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.