Akıllı ev ve ofis sistemlerine yatırım artıyor

0 986

InternetOfThings

Apple, Google, Samsung, Phillips gibi birçok firmanın yanında Huawei şirketi de ‘akıllı nesneler’ üzerine yatırıp yapıp özel bir yazılım geliştiriyor.

Yakın gelecek içerisinde “Nesnelerin inteneti” kavramının tam olarak hayata geçmesi bekleniyor. Kısaca açıklamak gerekirse nesnelerin interneti çevremizdeki bir çok nesnenin internete bağlanarak birbirleriyle haberleşmesi durumudur. Bu durum günümüzde birbiriyle haberleşebilecek bir çok nesne olmasıyla, insan hayatını kolaylaştırmak için önemli bir gelişme olarak görülüyor.

Yakın gelecekte ev ve ofislerin daha çok teknoloji ile iç içe olacağı görünen bir gerçek. Bunu farkeden firmalar yatırımlarını bu alanda gerçekleştiriyor. Bir önceki yazımızda Apple’ın akıllı ev teknolojileri için ‘Home Kit‘ tanıtımının yakın bir zamanda gerçekleşeceğini paylaşmıştık.

Kabaca cihazların birbiri ile otomatik olarak iletişim kurmasını tanımlayan Nesnelerin İnterneti sektörü için Huawei’nin geliştirdiği işletim sistemi LiteOS adını taşıyor. Sistem akıllı beyaz eşya, araç içi eğlence sistemleri, akıllı temizlik gereçleri gibi segmentlere hitap edecek.

Bilindiği gibi sektörde üreticilerin veya grupların geliştirdiği sistemlerle parçalı bir yapı var ve bu sistemlere ait cihazlar bu bakımdan tam olarak birbiri ile iletişim kuramıyor. Ancak Huawei, LiteOS ile bir kullanıcının sahip olduğu internete bağlı tüm akıllı cihazların tek bir elden yönetilmesi amacını taşıyor.

Huawei hem gelecekteki kendi cihazlarında LiteOS kullanarak hem de yazılım geliştirme aracı olarak dağıtarak farklı sistemlerdeki cihazlara da girmeyi ve böylece yönetimi kolaylaştırmayı planlıyor. LiteOS ile ilgili daha detaylı bilgiler yıl içerisinde açıklığa kavuşacak.

Öte yandan; Google da “Nesnelerin İnterneti” için yeni bir işletim sistemi geliştiriyor.

Son gelen iddialar Google’ın da nesnelerin interneti için çalışmalarını sürdürdüğü yönünde. Şirketin önümüzdeki yıllarda akıllı hale gelecek nesneler için “Brillo” adında bir işletim sistemi hazırladığı iddia ediliyor. Akıllı kilitler, termostatlar ve aydınlatma sistemleri için kullanılabilecek işletim sistemi 32 veya 64 MB bellek ihtiyacı duyacak.

İddialara doğruysa Google gibi büyük bi yazılım şirketi bu konuda önemli bir adım atmış olacak. İlerleyen günlerde Microsoft veya Apple gibi şirketlerin de benzer konuda ürünler geliştirmesi bu pazardaki rekabeti körükleyebilir. Yeni nesnelerin inteneti işletim sisteminin ünümüzdeki hafta düzenlenecek Google I/O etkinliğinde tanıtılması bekleniyor.

Derleme ve haber: icmimarlikdergisi.com
Alıntılar: donanimhaber.com

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.