Raduga Park AVM: Alışveriş Merkezinde Renklerin Dili

0 2.020

Raduga+Park+AVm

DP+Güzey Mimarlık tarafından Rusya’nın Perm kentinde uygulanmak üzere tasarlanan Raduga Park AVM, sadece bir alışveriş merkezi olmanın ötesine geçerek, şehrin en önemli çekim merkezi olmaya aday sosyal bir yaşam alanı kurgulama iddiasını taşıyor…

 

Türkiye’de ve yurt dışında birbirinden farklı ölçeklerde birçok önemli projeye imza atan DP+Güzey Mimarlık tarafından, Rusya’nın Perm kenti için tasarlanan alışveriş merkezi, Rusça’da gökkuşağı anlamına gelen Raduga kelimesini hem ismine hem de tasarım konseptine entegre ederek, alışverişi ve eğlenceyi bir arada sunmayı hedefliyor. Toplam 101.100 metrekare kiralanabilir alanı olan, 14.500 metrekarelik hipermarket, 10 salonlu sinema kompleksi, 6500 metrekarelik eğlence merkezi ve 6.400 metrekarelik yeme içme alanları barındıran Raduga Park AVM’nin açılışının, projenin yatırımını yapan Forum Group firması tarafından 2016 yılının ikinci çeyreği gerçekleştirilmesi planlanıyor.

 

Bir metafor olarak gökkuşağı…

Konsept proje tasarımı DP+Güzey Mimarlık’a ait olan Raduga Park AVM, adının da anlamına uygun olarak, malzemelerle ve önerdiği mekan kurgularıyla kullanıcısına gökkuşağı kadar renkli ve canlı bir yaşam alanı sunmayı hedeflemiş. Şehir merkezine yakın konumda, Perm’in doğal yeşil alanları içerisinde tasarlanan yapı, çevresel bağlamların ışığında, hem kullanıcısıyla hem de kentle uyumlu bir ilişki kurmaya çabalamış.

 

Raduga Park AVM’nin ana girişindeki saçak, kent merkezinden gelenleri karşılayan bir simge olarak kurgulanırken, saçağın altını kapsayan büyük alan da insanları bir araya getiren ve sosyal etkinliklerin hayat bulacağı bir meydan olarak tasarlanmış. Amfi tiyatroları, yeşil alanları, çocuklar için kaykay ve oyun alanları, kioskları, restoranları ve eğlence mekanlarıyla, yaz-kış farklı deneyimlerin yaşanacağı bu meydanın, sadece bir alışveriş merkezi olmasının ötesinde, yapının gece gündüz yaşamaya devam etmesine yardımcı, aktif bir öğe olarak projeye entegre edilmesi sağlanmış.

 

Raduga Park AVM’de, yapının dış kabuğundaki renkli yaklaşımı oluşturan gökkuşağı konsepti, iç mekanlara da yansıtılarak bütüncül bir tasarım anlayışı elde edilmiş. Geniş bir artriumda yemek alanları, birçok etkinliğe sahne olabilecek değişken hareketli platformlar, dinlenme alanları gibi birçok birim, renklerin varlığı ve yönlendirmeleriyle, dışarıdaki yaşamın içeri taşınmasına yardımcı olmuş.

DP+Güzey Mimarlık, Raduga Park AVM projesinde, genel konsept yaklaşımı, mekan organizasyonu ve malzeme seçimleriyle yapının adı olan gökkuşağını, bir metafor olarak kullanmış ve yapıyı renkli canlı bir sosyal yaşam alanına dönüştürmüş.

Raduga+Park+AVM+9
Raduga+Park+AVM+28
Raduga+Park+AVM+29
Raduga+Park+AVM+129
Raduga+Park+AVM+239
Raduga+Park+AVM+11229
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.