Foster + Partners Tarafından Muğla’da Tasarlanan Bir Villa: Dolunay Villa

Foster + Partners tarafından Muğla'da tasarlanan Dolunay Villa'nın dev dalgalı ahşap çatısı, kayalık sahil kenarının bir uzantısı gibi görünecek şekilde tasarlanmıştır.

Foster + Partners tarafından Muğla’da tasarlanan Dolunay Villa’nın dev dalgalı ahşap çatısı, kayalık sahil kenarınının bir uzantısı gibi görünecek şekilde tasarlanmıştır.

Evin çatısı çelik kolonlara ve meşe kirişlerle desteklenmiş ve Blumer Lehmann ile işbirliği içinde tasarlanmıştır.

David Summerfield, “Çevresel manzaradan etkilendik ve iç mekanlara bu manzaranın geçmesini istedik. Yazın inanılmaz derecede ısınmasına rağmen binanın doğal olarak nefes alabilmesini istedik. Evin içindeki peyzajlı açık avlular, deniz esintisinin villada hafifçe hareket etmesine izin veriyor. Bunlar zarif bir şekilde bir araya gelen basit fikirler.” demektedir.

Evin güney tarafındaki dev cam alanlar denize açılmaktadır ve kıyı esintisine davet etmektedir. Dolunay Villa, peyzajlı bahçelerle çevrili özel ve ortak alanlara bölünmüş iki kattan oluşmaktadır. Bu bahçelerde kekik ve lavanta gibi duyusal bir deneyim yaratmak için seçilen kokulu bitkiler bulunur.

Penceresiz kuzey tarafı taş ve ahşap çıtalarla kaplıdır, güneye bakan tarafı geniş cam alanlarla kaplıdır.

Mimarlık firmasının ortağı Niall Dempsey, “Halka açık forum ve özel sektör arasında gerçek bir ayrım var. Bir keşif duygusu ve deneyim zenginliği, siz sitede dolaşırken mekanların değişme biçiminden kaynaklanıyor.” demektedir.

İçeride, ana giriş, ziyaretçileri doğrudan doğu tarafındaki özel mahallelerle ve batıdaki ortak alanlarla çevrili olan villanın merkezine yönlendirir. Burada kireç taşından yapılmış ve alt zemin kata erişim sağlayan bir özellik sarmal merdiven vardır.

Dolunay Villa’nın güneye bakan cephesinde, camlı sürgülü pencereler gölgeli teraslara erişim sağlamak için açılır. Bu teraslar iç ve dış mekanı birbirine bağlar ve aynı zamanda evin doğal olarak havalandırılmasına yardımcı olur. Ana teras ortak yaşam alanlarına ve bir yüzme havuzuna bağlıdır.

Ev boyunca, iç mekanlarda taş, ahşap, deri ve bronz gibi doğal malzemeler kullanılmıştır.

Ev sahile daha yakın konumlandırılmış bir gün batımı köşkü ile tamamlandı. Bu köşk ayrıca taş duvarlar, ahşap masalar ve bambu bir yüzeyden oluşan dünyevi bir malzeme paletine sahiptir.

Foster and Partners, dünya genelindeki ofisleri ve merkezi Londra’da bulunan bir mimari stüdyosudur. 1967 yılında Norman Foster tarafından kuruldu.


Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.