Mimari Fotoğrafçı David Cardelús Gözünden Antoni Gaudi’nin ‘El Capricho’su

El Capricho, kariyerinin başlarında Antoni Gaudí tarafından inşa edilen bir villa ve Katalonya'nın dışında bulunan birkaç eserinden biri.

0 4.374

Mimar Antoni Gaudí’nin başyapıtlarının çoğu Katalonya’da bulunurken, kuzey İspanya’da da değerli bir eseri bulunuyor. El Capricho, 1883 ve 1885 yılları arasında Gaudí tarafından varlıklı bir iş adamı için yazlık konut olarak inşa edilen inanılmaz bir villa. Villa Quijano olarak da bilinen canlı bina, Gaudi’nin erken çalışmalarının harika bir örneği.
Mimari fotoğrafçı David Cardelús , kariyerinin başlangıcında bile Gaudi’nin dehasını gösteren bir dizi fotoğraf çekmişti. Barselona’lı fotoğrafçı Cardelús, birçok Gaudi binasını fotoğrafladı, ancak El Capricho onun için farklı bir deneyim oldu. “El Capricho’nun daha önce renk paleti nedeniyle daha önce fotoğrafladığım diğer Gaudi eserlerinden farklı olduğunu söylemeliyim: Batlló Evi mavi, Gaudí Crypt kahverengi ve El Capricho yeşil ve turuncu bir ince dengesiyle, büyük ağaçlar ve her zaman yeşil tepeler ve dağlar ile İspanya’nın kuzeyindeki Cantabria’da oldukça biliniyordu.
Gaudí’nin güçlü renk paletinde uyum ve denge bulmak zorlu bir iş, ancak Cardelús mimarın tasarımının kalitesini hala çevreyi kucaklarken göstermeyi başarıyor. Geri çekilen görüntüler ve yakın çekim detayları sayesinde fotoğrafçı, Gaudí’nin farklı etkilerini nasıl karıştırdığını görmemizi sağlıyor. El Capricho’nun minyatürlerden etkilenen ön cephe, oryantalist eğilimlerini gösterirken, dökme demir ve renkli fayansın bir araya getirilmesi Art Nouveau trendlerinin kanıtı. Binaların çizgileri, şekilleri ve renkleri ile oynayan Cardelús, dekoratif öğeler olarak kullanılan seramik ayçiçekleri gibi küçük dokunuşları vurgulamış. Onun için, herhangi bir çekimin amacı bir binanın kişiliğini ortaya koymak. “Fotoğraflarımda, binayı tüm görkemiyle gösteren mükemmel bir anı yakalamayı ümit ediyorum. Bu, binayı zamanın dışına çıkarabiliyor.”

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.