Sameep Padora & Associates’in Hindistan’da Tonoz Çatılı Kütüphane Projesi

Sameep Padora & Associates, Hindistan'ın Kopargaon kasabasında bir çocuk kütüphanesine için Katalonya'da bulunan tonoz tuğla tavanlardan ilham aldı.

0 1.999

Maharashtra eyaletinde şehrin kenarında bulunan Shri Sharda İngiliz Orta Okulu için Maya Somaiya Kütüphanesi’ni olarak tasarlanan bina, mevcut binalar ile bitişik tarım arazilerine bakan okul sınırları arasında dar bir arazi şeridi kaplıyor. Sahadaki oranlar, binanın zemin dışında konumlandırılan bir sıvı çatı formuyla örtülü olan doğrusal zemin planını belirlemiş. “Çocukların manzaraya yönelik sezgisel güçlerine dikkat çekmeyi, kütüphane binasını zeminin resmi bir uzantısı olarak görmeyi hayal ettik. Tuğlayı dokunma gücü, kullanılabilirliği ve güçlü güneş ışığına karşı yalıtım olarak malzeme olarak kullandık.” diyor Sameep Padora & Associates stüdyosu.

Mimarlar, yeni bina için teknik olarak yenilikçi bir inşaat çözümünün olanaklarını bulmak için okul kampüsündeki mevcut jeodezik yapıları araştırmışlar. Beton kabuklar ve tuğla tonozları da dahil olmak üzere farklı yapı teknikleri düşünüldükten sonra, takım Katalan tonozu olarak bilinen yapısal kemerler oluşturmak için kullanılan bir yönteme yönelmiş. Tonoz yüzeyler tipik olarak ahşap bir formun üstüne uzunlamasına tuğlalar yerleştirilerek oluşturuluyor. Padora ve ekibi, 19. yüzyıl İspanyol mimar Rafael Guastavino Moreno’nun patentli Çini Kemer Sisteminden ve 20. yüzyılın ortalarında Uruguaylı mimar Eladio Dieste tarafından geliştirilen ince kabuklu yapıların yaratılması için tekniğe adaptasyonundan özellikle etkilenmişti. Okulun çatısını oluşturmak için gerekli olan karmaşık çift kavisli yüzeyler, sadece sıkıştırma ile bir arada tutulan yapıların tasarımını kolaylaştıran 3 boyutlu modelleme programı Rhinoceros kullanılarak oluşturuldu.
Tonoz çatı, 22.000’in üzerinde kitaba ev sahipliği yapabilecek tek bir odadan oluşuyor. Çatının zemine temas ettiği yerdeki boşluklarda küçük avlular yer alıyor. Çatı 44 metre genişliğinde ve harçla bir arada tutulan 32 mm kalınlığındaki üç tabakadan oluşuyor. Sonuç, ilerlemek için yeterince güçlü olan dalgalı bir çatı.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.