Dünya’dan Renkli Şehir Kareleri

Dünya şehirlerinden en renkli, canlı görüntülerden oluşan bu derlemeyle dünya turuna çıkıyoruz; Hindistan'dan, İstanbul'a, Barselona'dan, İngiltere'ye..

0 50.899

Mimarileri ve kendilerine ait dokuları, renkleriyle farklı coğrafyalardaki hayranlık uyandırıcı şehir karelerinin derlenmiş haline gelin beraber bakalım: 

Burası; Hindistan’ın “MAVİ ŞEHRİ” olarak bilinen Jodhpur Rajasthan eyaletinin en renkli şehri olarak biliniyor. İlginç bir tarihi olan Jodhpur evleri ilk olarak Hindu kast sisteminin başındaki Brahmiler tarafından boyanmış, bu geleneği devam ettiren şehir halkı evleri hala maviye boyamaya devam ediyor.

 

Burası; Güneybatı Polonya’nın Aşağı Silezya bölgesine kurulmuş tarihi Wrocław şehri.Geleneksel Kuzey Avrupa mimarisi ve o mimariye has renklerle donatılan Wrocław evleri Polonya’ya yolu düşenlerin mutlaka uğraması gereken noktalardan.

Renkli dağ evleriyle Norveç’ten bir kare.

Kuzey Amerika’nın doğusunda yer alan Newfoundland adasına bağlı balıkçı kasabası St. John’s listenin en ilginç şehirlerinden birisi. Apalaş Dağları eteklerine kurulan şehir, gece yorgun argın şehre gelen balıkçıların kendi evlerini tanımak için boya yapmalarıyla renklenmeye başlamış. O günden beri sürdürülen bu gelenek şehrin puslu havasına inat renkli yapılarıyla insanların içini ısıtıyor.

Buenos Aires’te yer alan 47 şehrin en ünlüsü olan La Boca, kendine has evleri ve rengârenk caddeleriyle biliniyor. İtalyan göçmenler tarafından kurulan şehirde büyük bir İtalyan etkisi de hâkimdir. Ünlü La Boca evleri, batık ve eski gemilerin saçlarından inşa edilmeleri ve rengârenk boyanmalarıyla ün kazanmışlardır.

Ve İstanbul’dan Balat. 19 yy.’daki halinden bugünkü haline kavuşan semt, turistlerin odak noktası diyebiliriz. Dar sokaklarına kurulan cumbalı rengarenk evleriyle İstanbul’un tarihine de ışık tutmaktadır.

Eski ve yeni evlerinin yarattığı tezatlıktan estetik bir görüntü yakalamayı başarmış bu evler, İngiltere’nin Bristol şehrine ait. İngiltere’nin az bilinen bölgesi bile olsa oldukça etkileyici görüntülere ev sahipliği yapıyor diyebiliriz.

Bristol’dan daha çok bilinen bir şehre uzanıyoruz Gaudi’nin şehri Barselona’ya, Barselona’dan Park Güell’e. Rengarenk mozaikleri, sadece kendine has mimari yapıları, motifleriyle Barselona yılda milyonlarca turist ağırlamayı başarıyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.