Dünyanın 7 Harika Eseri

Her ne kadar dünya harikaları 7 ile sınırlı olmasa da öyle eserler var ki "dünya harikaları" olarak kabul görmüşlerdir. İşte o eserler...

0 49.349

1. Keops Piramidi (M.Ö. 2560 – Kahire, Mısır)

Keops Piramidi, Giza Piramitleri olan 3 piramitten biridir. Firavun Khufu (Keops) tarafından yaptırılmış olan piramit gerçekten harika bir yapı. Heybetli görüntüsü her açıdan harika olduğunu bize kanıtlar nitelikte. Ayrıca Keops Piramidi, Dünyanın Yedi Harikası arasında, günümüzde ayakta kalan tek yapıdır.

 

2. Babil’in Asma Bahçeleri (M.Ö. 605 – Irak / Mezopotamya)

Çok katlı bir bahçeye benzetilen bu harika yapıda egzotik bitkiler, akan sular, çeşitli ağaç ve bitkiler bulunuyormuş. Günümüzde izi tamamen silinmiş olsa da Dünyanın 7 Harikası listesinde bulunmuş önemli yapılardan biri. Yapılma nedeni vb. şeyler eski metinlerde ve tablolarda yer alsa da kimse tam olarak gerçek yapılma nedenini bilmemekte ve farklı fikirler üretilmektedir. Ama bu onun ne kadar harika bir yapı olduğu gerçeğini değiştirmemektedir.

 

3. Zeus Heykeli (M.Ö. 456 – Olympia / Yunanistan)

12 metre yüksekliğe sahip bu harika heykel Yunan Tanrısı Zeus adına yapılmıştır. Değerli altın, metal parça, fildişi kullanarak yapılan yapı büyük görüntüsü ile büyük bir hayranlık uyandırıyor. Büyük bir yangın sonucu ciddi zarar görüp yok olan heykel dünyanın harikaları arasında yer alıyor.

 

4. Rodos Heykeli (M.Ö. 282 – Rodos)

Yapımı 12 yıl süren 32 metre yüksekliğindeki bu devasa heykel Dünyanın 7 Harikası’nda olmasının hakkını gerçekten veriyor. Güneş Tanrısı Helios adına yapılmış olan heykel, yapıldıktan kısa süre sonra gerçekleşen deprem sonucu kırılıp bir daha onarılamamıştır ve harabe olarak kalmıştır. Çeşitli rivayetler olsa da harikalardan biri olan heykel günümüze ulaşamamıştır.

 

5. İskenderiye Feneri (M.Ö. 290 – İskenderiye ,Mısır)

Dünyanın en yüksek feneri ünvanını alıp yaklaşık yapımı 40 yıl süren bu fener Dünyanın 7 Harikası listesinde yerini almaktadır. Büyük İskender tarafından yapılan 50 kilometre uzaktan görülebilen bu fener gerçekten ne kadar harika olduğunu bize ispatlıyor. 15.yy’da yok olan fener anlaşılacağı üzere gemicilik faaliyetleri ve ticaret için kullanılmış.

 

6. Haliskarnas Mozolesi (M.Ö. 350 – Bodrum / Türkiye)

M.Ö 350 yılında Kral Mausollos için karısı ve kız kardeşi tarafından Pythea adlı bir mimara yaptırılan mezardır. Bodrum’un o zamanki adıyla Halicarnassus civarında yapılmıştır. 45 metre yüksekliğe, 30 metre genişliğe ve 25 metre uzunluğa sahip olan bu mozolenin tepesinde zaferi simgeleyen dört atlı bir savaş arabası ve arabanın üzerinde de Kral Mausollos ve karısının heykelleri yer almaktaymış. Fakat Haçlı Seferleri sırasında kuşatmacılar tarafından Bodrum Kalesi yapılması için bütün taşları kullanmıştır. Fakat bu ne kadar harika bir yapı olduğunu, hafızalardan ve Dünyanın 7 Harikası listesinden çıkarılamayacağını göstermiştir.

 

7. Artemis Tapınağı (M.Ö. 550 – Efes / Türkiye)

Yapım süresi 120 yıl civarı süren bu harika tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. 90 metre yüksekliğindeki yapı Dünyanın 7 Harikası listesinde yerini almak için biçilmiş bir kaftan. Hem dini müessese hem de ticaret mekanı olarak kullanılmış olan yapı kendi adını ölümsüzleştirmek isteyen biri tarafından yıkılmıştır. Ayrıca tapınağın yakıldığı gece Büyük İskender doğmuş ve doğduğu gece yakıldığını öğrenince onarılması için yardım teklif etmiş ancak kabul edilmeyince kendi ölene kadar onarmaya çalışmıştır. Ancak M.S. 262’de çıkan yangın ile sütun dışında tamamen yok olmuştur. Bu yine de harikalar listesine girmesine engel olmamıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.