Yurt Dışında Mimarlık | Mimarlar En Çok Hangi Programları Kullanıyor?
Yurt dışında mimarlık yapmayı mı düşünüyorsunuz? Peki gideceğiniz bölgede en çok hangi mimari programlar kullanılıyor biliyor musunuz? İşte bölge bölge mimarlık ve iç mimarlık iş ilanlarında en çok aranan kriterler.
Türk Lirasının son dönemde dövize karşı ciddi anlamda değer kaybetmesi zaten asgari maaş düzeyinde olan mimarlık ve mühendislik maaşlarını daha da değersizleştirdi. İş böyle olunca beyin göçü tekrar gündeme geldi. İnsanlar emeğinin karşılığını dövizle kazandıran ülkelerde aramaya başladı.
Sizler için yurt dışında özellikle ABD, İngiltere ve Avrupa çemberinde mimar ve iç mimarlar için en çok aranan özellikleri araştırdık.
Amerika Birleşik Devletleri’nde mimarlık:
Amerika’da mimarlık bir göçmen için diğer ülkelere nazaran daha iyi. Nedeni ise zaten birçok ulustan insanı içinde barındırıyor olması. Böylece ırkınıza göre bir yabancılama muamelesi görmüyorsunuz. (İstisnalar olabilir)
Birçok firma ilanında renk, dil, ırk, din gibi konularda ayrımcılık yapmadığını özellikle belirtiyor.
Eğer ABD’ye bir mimar olarak gidiyorsanız iş ilanlarında bilmeniz gereken bilgisayar programları şöyle:
- Revit (BIM): BIM tabanlı yazılımlardan özellikle Revit, ABD’de iş ilanlarında neredeyse AutoCAD’den bile daha fazla aranan özellik olarak öne çıkıyor. Eğer bir firma mimar arıyor ve özellikle Revit talep etmiyorsa, mutlaka şu ibareyi kullanır: “Revit tercih sebebidir”
- AutoCAD: Tüm mimarlar için olmazsa olmaz özelliğe sahip olan AutoCAD, ABD’deki mimarlık ofisleri için de olmazsa olmazlar içinde yer alan bir standart.
- SketchUp: Mimarlar ve iç mimarlar için en çok talep edilen iki büyük 3D bilgisayar yazılımlarından biri SketchUp.
- Rhino: Daha çok üç boyutlu görselleştirme ihtiyacı duyan firmalar mimarlar ve özellikle iç mimarlar için Rhino‘yu şart koşuyor. Üç boyutlu görselleştirme programlarından Türkiye’de sıkça kullanılan 3Ds Max programına ise pek rastlanmıyor.
- MS Office (Word, Excel, Outlook/Google Suite): ABD’de masa başı işlerde tüm işlerde olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Mimar ve iç mimarlar da buna dahil.
- Microsoft Project: Proje yönetim ve proje planlama ile ilgili ABD’de en çok kullanılan programlardan biri. Her ne kadar firmaya göre bu talep değişkenlik gösterilse de çoğunda “ileri seviye”de bilinmesi gereken programlar arasında yer alıyor.
Maaşlar genelde yıllık olarak konuşulur.
İngiltere’de mimarlık:
İngiltere’deki mimarlık sistemi de Türkiye’den epey farklı. Bir mimarlık ofisi açabilmeniz için bir mimarlık ofisinde en az 4 yıl çalışmış olmanız ve bunu ispatlayan belge almanız gerekiyor. Özellikle İngiltere’de Avrupa’nın genelinde olduğu gibi son derece disipline bir çalışma programı var ve alınan kararlarda duygusallık her zaman kenara koyuluyor. Bu açıdan baktığımızda eğer İngiltere’de çalışmak istiyorsanız genel kural ve kaidelerden asla taviz verilmeyeceğini bilerek sıkı çalışmanız gerektiğini bilmelisiniz. İngiltere’de çalışan Türklerden elde ettiğimiz bilgiye göre “İngilizlerin soğuk yüzlerine alışmalısınız.”
Eğer İngiltere’ye bir mimar olarak gidiyorsanız iş ilanlarında bilmeniz gereken bilgisayar programları şöyle:
- Revit (BIM): İngiltere’de mimarlık ofislerinde BIM tabanlı programlar mimari projeler zorunlu hale getirildi. Ve BIM tabanlı yazılımlarda en çok popüler olan program Revit. AutoCAD’den daha çok karşılaşacağınız bir yazılım programı varsa o da Revit’tir.
- AutoCAD: AutoCAD’in İngiltere’de kullanımı son derece düşse de iş olarak AutoCAD’in talep edildiği yerlerde genelde iki boyutlu çizim amacı ile kullanılan AutoCAD, daha çok üç boyutlu görselleştirme amaçları ile kullanılıyor. Yani (genelde) AutoCAD’in hem iki boyutlu hem de üç boyutlu çizim bilgilerine sahip olmanız gerekiyor. İç mimarlar için ise AutoCAD daha çok iki boyulu çizim amacıyla talep ediliyor. Ve iç mimarlar için AutoCAD olmazsa olmaz.
- SketchUp, Rhino, 3Ds Max: İngiltere’de üç boyutlu programların kullanımı firmadan firmaya değişiyor. Fakat genel anlamda en çok tercih edilenler sırasıyla SketchUp, Rhino ve 3Ds Max.
- InDesign: InDesign daha çok dergi ve basım işleri ile alakalı sunum hazırlama işlerinde kullanılıyor. Fakat nedense İngiltere’de Photoshop kadar hatta daha fazla talep edilen programlardan birisi
- Photoshop: Özellikle iç mimarlar için zorunlu şart olarak sunuluyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Photoshop tasarımcılar için vazgeçilmez bir program.
- MS Office: İngiltere’de de tüm mimar ve iç mimarlar için MS Office programlarına hakimiyet olmazsa olmazlardan.
Avrupa’da mimarlık:
Avrupa’yı Almanya’daki iş ilanlarını göz önünde bulundurarak incelediğimizde en çok talep edilen programın AutoCAD ve MS Office programları olduğunu görüyoruz. Gene Revit bazı firmalarda olmazsa olmazlar arasında. Fakat ABD ve İngiltere’deki gibi çok revaçta değil. Yine üç boyutlu görselleştirme programlarında özellikle bir tanesi tercih edilmiyor. Bu tanım Almanya için genelde “Üç boyutlu görselleştirme programına hakim” olarak ön plana çıkıyor.
Açıkçası üç boyutlu görselleştirme programı nedense Almanya’da pek aranan bir kriter değil gibi gözüküyor. Bu araştırmayı hem mimar hem de iç mimarlar için özellikle yaptığımızı belirtelim.
SONUÇ VE GENEL DEĞERLENDİRME
Gözlemlediğimiz kadarıyla yurt dışında en çok tercih edilen programların başında AutoCAD ve Revit geldiğini belirtmekte fayda var. Özellikle Revit’in kendini geliştirmesi ile AutoCAD’in etkisinin zamanla azalacağını düşünüyoruz. Zira AutoCAD programında yapılabilen neredeyse tüm çalışmalar Revit üzerinden daha gelişmiş bir şekilde yapılabiliyor. (Bunu mimar ve iç mimarlar için belirttiğimizi söylemekte fayda var. Diğer meslek gruplarında bu değişiklik gösterebilir)
Gene yurt dışında en çok aranan özellikler arasında MS Office ve Microsoft Project programları yer alıyor. İş ilanlarında çoğunlukla Photoshop da öne çıkan programlardan bir tanesi.
Ülkemizde ise 3Ds Max tüm mimarlık ofislerinde en çok bilinmesi gereken programlar arasında yer alıyor. Bu durum yurt dışında da 3Ds Max lehine dönebilir. Zira Revit ve 3Ds Max Autodesk’e ait yazılımlar. Ve son güncellemeler gösteriyor ki Revit ile 3Ds Max arasındaki etkileşim daha çok artırılıyor. 3Ds Max ve Revit’in 2019 versiyonlarında entegrasyonların arttığı bariz bir şekilde görülüyor.
Ve elbette Autodesk yazılımı olan Revit’in bu kadar revaçta olması, üç boyutlu görselleştirme için müşterilerini 3Ds Max’e yönlendirmesi kaçınılmaz olacaktır.
Yurtdışın da iç mimar olarak calismak için turkiye den alınan diploma yeterli oluyo mu yani direkt calisabiliyo muyuz
Bu sene iç mimarlık kazandım ancak herkes iş imkanı yok , çevren yoksa işsiz kalırsın gibi şeyler söylüyor ve ister istemez kafama takılıyor. Gerçekten böyle mi şuanda da ? Birde ben erasmus yapmak istiyorum sizce iç mimarlık öğrencisi hangi ülkeyi tercih etmeli? Şimdiden teşekkürler