Karim Rashid: “Ücretsiz staj, üniversitelerin ‘sömürmesinden’ daha değerli”

Karim Rashid, stajyerlerin bir firmada ücretli bir üniversiteden daha fazla şey öğrenebileceklerini söyleyerek ücretsiz stajların kullanımını savundu.

0 3.237

Dezeen’in Şili mimarlık stüdyosu Elemental’in ücretsiz staj yapmayla ilgili yazısına yanıt veren Karim Rashid, “Üniversitelerin bazıları kariyeri için insanları sömürüyor. Halbuki küçük ve parlak mimarlık ofisleri öğrenciler açısından kariyer için daha ilham verici ve daha çok yardımcı olduğuna inanıyorum” dedi.

Tasarımcı, “Saygın bir akıl hocasına sahip titiz bir ofiste bir stajyer, üniversitelerde bir veya iki yılda aldığı eğitimi üç ay içinde öğrenebilir ve ABD’de eğitimler bu öğrencilere yılda 60.000 – 100.000$ arası bir ücrete mal oluyor” dedi.

Rashid ofisinde ücretsiz staj programı yürütüyor

Mobilya, ürün ve iç mekan tasarlayan bir stüdyo işleten Rashid, firmasında ücretsiz bir staj programı yürütüyor. Bu, dört aylık ücretsiz çalışmadan oluşuyor ve stüdyonun web sitesinde ilan ediliyor.

Rashid’in internet sitesinde, “Staj programımız: dört ay boyunca tam zamanlı, ücretsiz, zorlu ve yoğun projelerden oluşuyor” diyor. “Hızlı tempolu bir ortamda, iki günün asla aynı olmadığı çok disiplinli bir stüdyoda mesleğinizi öğreneceksiniz.”

Web sitesi, adayların “yazılı ve sözlü iletişim becerileri, örgütsel ve çoklu görev yetenekleri, tasarım tutkusu, bilgisayar becerileri ve olumlu bir tutum” sahibi olmaları gerektiğini ekliyor.

Rashid, Facebook yorumunda şöyle yazdı: “Şunu da eklemeliyim; yeni bir mezun başvurur ve çok yetenekli biri olduğunu görürsek, üç aylık bir süre boyunca maddi anlamda güçlük çekiyorlarsa onlara maddi yardımda da bulunuyoruz. 1984’te ücretsiz olarak bir yıl boyunca staj yapmama rağmen, hiç kimsenin 3 aydan fazla bir süre ücretsiz olarak staj yapmasını beklemem.”

Staj yapmak “ileri eğitimdir”

Rashid, stajyerlerin “çalışanlar olmadığını” ve stajların “bir ileri eğitim” olduğunu iddia etti. 1970’lerde, ücretsiz stajların İtalyan tasarım stüdyolarında norm olduğunu açıkladı.

“Ustalarımla mezun olduktan sonra bir yıl boyunca [Milano tasarım ofisi] Rodolfo Bonetto Studio’da ücretsiz stajyerlik yaptım. Ettore Sottsass Associates gibi Milano’daki diğer ofislere başvurmaya gittiğimde, beni işe almaya gücünün yetmeyeceğini söylemişti.” dedi.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.