Sert Hava Koşullarına Dayanıklı Bir Barınak

İzlandaca'da barınma anlamına gelen Skýli adı verilen kavramsal kabin, Stockholm merkezli Utopia Arkitekter tarafından İzlanda dağ manzarası altındaki sert hava koşullarına dayanması için tasarlandı.

0 3.055
Utopia Arkitekter dağlarda yürüyüş yapanlar için rahat bir sığınak sağlayabilecek çadır benzeri bir barınak tasarladı. İzlandaca’da barınma anlamına gelen Skýli adı verilen kavramsal kabin, Stockholm merkezli Utopia Arkitekter tarafından İzlanda dağ manzarası altındaki sert hava koşullarına dayanması için tasarlandı.

Hem çelik hem de çapraz lamine ahşaptan yapılmış, 15 dağcıya kadar alan sağlayan barınakta; uyuma, yemek pişirme ve kıyafetlerini kurutma gibi ihtiyaçlarını karşılayabilir. Barınağın cephesindeki büyük pencerelerse manzara görüntüsü sunar. Utopia Arkitekter’in kurucusu ve yaratıcı direktörü Mattias Litström “Skýli, sürdürülebilir kalkınmanın en önemli yeri olan bozulmamış ortamlar için tasarlandı. Malzemelerin çevreye duyarlı olması gerekirken, sert hava şartlarına dayanıklı olması gerekir.” diyor. Proje, İzlanda’daki “backpacker’lar ve göçebeler” tarafından kullanılabilecek kabin talep eden bir yarışma için tasarlandı.

Binanın tasarımı, dört piramitten oluşuyor ve bu da yapının stabilitesini sağlamak ve uzaktan görünür kılmak için tasarlanmış. Bu eğimli çatılar binaya çadır benzeri bir şekil verir. Parlak mavi, İzlanda’nın başkenti Reykjavík’teki renkli mimariden esinlenirken, şekli de geleneksel İzlanda kulübeleriyle benzerlik gösteriyor.

GreenCoat adı verilen materyaldan tasarlanan bina, biyolojik tabanlı bir teknoloji kullanılarak, fosil bazlı yağlar yerine kolza yağı kullanılarak üretildi. Donma sıcaklığının altındaki sıcaklıklara ve UV ışınlarına yüksek maruz kalma değerlerine dayanabilir ve korozyona karşı dirençlidir, bu da yüksek rakımlara ve dağlık havaya oldukça uygundur. Önerilen bina, biri hem rüzgardan korunacak şekilde, hem kuzey hem de güneydeki noktalara yerleştirilen iki girişi içermektedir. Kapılar içerde sıcaklığı korumak için otomatik olarak kapalı kalacak şekilde ve içeriye doğru eğilecek şekilde tasarlanmıştır.

İçerde Skýli dört bölüme ayrılmıştır. Dinlenme ve uyku için iki tane ranza ve ekstra uyku alanları olarak ikiye katlanabilir katlanır tezgahlar bulunmaktadır. Üçüncü alan tezgahlarla birlikte bir masa içeren bir yemek kanadı, dördüncü oda da gazla çalışan pişirme ekipmanını barındırıyor. Bu ekipman, acil durumlarda kulübenin ısıtılması için de kullanılabilir, ancak mimarlara göre, kullanıcılara ait ısı genelde onu iyi bir sıcaklıkta tutmaya yetecek kadar olmalıdır. Zemine basılan bir pusula, kolay yönlendirme imkanı verirken ekipmanı düzenli tutmak ve zeminden uzak tutmak için kancalar duvarları sıraya diziyor.

Çelik dış ve ahşap iç duvarlar arasındaki boşlukta tasarımcılar, ziyaretçiler için ıslak veya çamurlu kıyafetler sıkacak bir alanın yanı sıra kompost tuvalet için bir alan da dahil ettiler. Eğimli çatıdan aşağı inen yağmur suyu, dış kabuğun kendinden boşaltılmış tanklarında toplanır. Güneş panelleri ve pil, cihazları şarj etmek ve iyi havalarda iç aydınlatma için yeterli güç sağlar.

 

 

Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.