İç Mimarlık Dergisi
Mimarlık, Tasarım Haber Platformu

Silindir Beton Kilise: Aziz Wenceslas Kilisesi

Brno merkezli atölye Atelier Štěpán, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yeni bir kilise isteyen Zlín Bölgesi'ndeki bir köy olan Sazovice için Aziz Wenceslas Kilisesi'ni tasarladı.

0 1.557
Brno merkezli atölye Atelier Štěpán, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yeni bir kilise isteyen Zlín Bölgesi’ndeki bir köy olan Sazovice için Aziz Wenceslas Kilisesi’ni tasarladı.

Tasarım firması, tasarımını 10. yüzyılda inşa edilen dairesel Romanesk kiliselerinden ilham aldı. Özellikle ekip, Bohemya’nın Saint Wenceslas kentinin Prag şehrinde inşa ettiği ve daha sonra kentin St Vitrius katedraline dahil edildiği bir bina üzerinde yoğunlaştı.

Silindir hacmi oluşturmak için beton kullanıldı. Beton yüzeyler soluk alçı ile kaplanmış olup doğrusal fırça izleri ile izlemektedir. Duvarlardaki çukurlar pencerenin iç kısmında ışığı hafifçe filtreleyerek gölge oluşturmasına izin verir. Ayrıca binanın tavanında, kilise çanları için bir açıklık bulunuyor.

Mimar Marek Jan Štěpán, “Bu hacmi gözlemlediğinizde, duvarları küçük çizgiler haline getiren tasarım prensibi ile hafifliği hissediyorsunuz, bir kağıt silindirini kesmek ve olanaklarını keşfetmek gibi” diyor ve ekliyor: “Kesikleri iterek ve çekerek pencereleri yarattım ve ışığın duvarlarda yumuşakça kaymasına izin verdim.”

St Wenceslas Kilisesi, tasarım ekibinin farklı zemin katlarında avlu oluşturmak için mümkün olan eğimli bir alanı oluşturuldu ve bunlar dış kısımda kavisli bir yol ile bağlandı.

Üst kattaki duvarlardan biri üç katlı yüksek ibadet alanına giden ana girişin ortaya çıkması için kıvrılıyor. Kilisede ayrıca eğimli bir kafes ahşap çatı bulunuyor. Sunak ve kürsü kısmının tavanında ise üçgen bir boşluk açıldı.Genel olarak, iç mekanda görünüşü temiz eşyalar kullanıldı. Ahşap depolama dolapları arka duvarlara yerleştirilirken pencereler çerçevesiz seçildi. Beton sarmal merdiven, sunağın üzerinde kalan binanın üst katına çıkar. Ayrıca küçük bir çalışma odası da dahil olmak üzere daha fazla özel alana devam eden bir bodrum katına erişim sağlar.

Kaynak Dezeen

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.