Eski Bir Tahıl Ambarı İçine Tasarlanan Afrikadaki En Büyük Müze

Zeitz MOCAA, 100.000 m2 alanda Afrika kıtasında açılan en büyük müze olma özelliğini taşıyor. Afrika'da modern bir sanat sergileyecek olan bu dönüm noktası müze, koleksiyona ev sahipliği yapmak için büyük bir mimari anıt özelliğinden daha fazlasına sahip.

0 8.094

Zeitz MOCAA, 100.000 m2 alanda Afrika kıtasında açılan en büyük müze olma özelliğini taşıyor. Afrika’da modern bir sanat sergileyecek olan bu dönüm noktası müze, koleksiyona ev sahipliği yapmak için büyük bir mimari anıt özelliğinden daha fazlasına sahip.

Tarihi bir tahıl ambarını kullanan İngiliz mimar Thomas Heatherwick, müzeye layık mimari bir tasarım oluşturmuş. Frank Lloyd Wright tarafından başlatılan ve Zaha Hadid tarafından sürdürülen müze mimarisi geleneğinin ardından, Heatherwick’in modern yapısı ziyaretçiler için bir önemli bir buluşma noktası olmaya aday. Heatherwick’in ekibi 1920’li yıllarda inşa edilen binanın dışını oyarak zekice kurgulanmış 80 galeri alanı tasarlamış.Aynı zamanda müze,  ziyaretçilerini alanın dönüşümden önce ne olduğunu hayal etmeye teşvik eden ayrıntılı labirentler de barındırıyor. Heatherwick tasarımını, “İzleyicinin ilk bakışta tahmin edemediği bir şey yapmamız gerektiğini fark ettik” şeklinde açıklıyor.

Mevcut mimari üzerine kurgulanan  Heatherwick’in tasarımı, iç kısmı amorf biçimler barındıran ve  Gaudi’yi andıran bir çalışma. Gün ışığı  galeriler boyunca tüplerden geçerek parlak ışık filtreleri gibi mekanlar içinde dağılıyor.

Müze, Heatherwick’in tahıl ambarı binasında inşa ettiği birkaç yapıdan sadece bir tanesi. Firmanın V & A Waterfront’un bir parçası olarak, yapıda yıl başında faaliyete geçecek  bir bar ve restoran eklemesi bekleniyor. Capetown’daki Zeitz MOCCA, Eylül ayının sonunda kapılarını açtığında Afrika’nın en büyük müzesi olacak.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.