Osmanlı’da Minyatür Saray Biçiminde Tasarlanan Kuş Evleri

Tarihi Osmanlı mimarisi, insanlar için inşa edilen mekanlardan daha fazlasını içinde barındıracak şekilde tasarlanmıştır.

0 5.615

Tarihi Osmanlı mimarisi, insanlar için inşa edilen mekanlardan daha fazlasını içinde barındıracak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin kuşlar, benzersiz şekilde, daha büyük yapıların minyatür versiyonlarına benzeyen kendi boyutlarındaki süslü saraylara sahipti.

Betonarme binaların cephesinden çıkıntı yapan tüylü arkadaşlar, balkonlarla dolu çok katlı köşklere girerlerdi. Bu şaşırtıcı evlerin bazıları, uçmadan önce kalkış ve inişler için uygun pistler veya su kanalları içeriyordu.

Muhteşem kuşevleri, aynı zamanda Osmanlı Türklerinin hayvanlara karşı tutumunu yansıtıyor. Özellikle 15. ve 19. yüzyıl arasında inşa edilen kuş evleri “Kuş köşkü” ve “serçe saray” gibi takma isimler de taşıyordu.  Normal bir kuş evi yalnızca sığınmak amaçlı olsa da, Osmanlı kuşevleri soğuk havalarda kuşları besliyor hatta belirli hastalık durumlarında da kuşlara yardımcı oluyordu.

Dönemin en gelişmiş zamanlarında kuş evi tasarımları hemen hemen her şehirde bulunuyordu. Zamanla birlikte çoğu zarar görüp yok olsa da hala örnekleri mevcut. En eski örnek ise İstanbul Büyükçekmece Köprüsünde bulunuyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.