Red Bull Music Academy Sahnesi

BARN arch. ekibinin Babylon Soundgarden müzik festivali için tasarlayıp hayata geçirdiği Red Bull Music Academy Sahnesi, sınırlı bir yüzölçümüne sahip konser alanında sahnenin etkisini artıracak şekilde kurgulanmış.

0 1.994

Red Bull Music Academy (RBMA) sahnesi, 4 Haziran 2016 tarihinde Babylon Kilyos’ta düzenlenen Babylon Soundgarden müzik festivali için gerçekleştirildi. Dört parçadan oluşan yapı, dj performanslarına yönelik sahne, iki adet bar ve su kaynağı olarak işlevlendirildi. Yapımında Layher Speedy Scaffolding kullanılan geçici sahnenin kurulumu 22 saatte, işlevi 34 saatte, sökümü 2 saatte gerçekleşti.

2015 etkinliğinde RBMA sahnesi, festival alanının en yoğun aksı olan ve denize paralel uzanan yolun (ahşap deck yolu) hemen önünde, kumun üzerinde yer almaktaydı. Bu konumda sahne mutfağı tamamen seyirci tarafından görülebilmekteydi ve sahne etki alanı hedeflendiği gibi tüm kumsal değil, yalnızca deniz yakınında dar bir alandı. Bu nedenle; sahnenin kum üzerine, deniz kıyısı ile kıyıya paralel uzanan yoğun festival aksının arasına, tam ortaya yerleştirilmesi kararlaştırıldı.

Red Bull Music Academy

Sahne akışında yalnızca dj performanslarının oluşunun avantajı düşünülerek, sahnenin tüm kumsala paralel bir şekilde etki alanını daha da artırmak adına; sahnenin tek yüzünden değil, dört yüzünden iletişim sağlayacak bir hacim olmasına karar verildi.

Red Bull Music Academy

Bu iletişimi kuvvetlendirmek, sahneyi planda daire ve türevlerinde düşünmeye yönlendirdi. Ortadaki sahne biriminin etrafında konumlandırılan, festival ihtiyaçları ile işlevlendirilen 4 kütle ile, sahnenin geniş mekânsal algısının seyirci tarafından hissedilmesi amaçlandı. Festival kitlesini, sahneden sonra en çok kendine çekme potansiyelindeki birim olan barlar, yoğun akstan uzaklaştırılarak, sahneye simetrik olarak deniz kıyısına konumlandırıldı. Böylece festivalin ana aksından RBMA alanına giriş çıkışların rahatlatılarak, alanın izleyici tarafından daha rahat okunması sağlandı.

Red Bull Music Academy

Red Bull Music Academy

Red Bull Music Academy

Sahneyi en rahat yerden görebilen, kitlesel dolaşımdan görece uzak, diğer sahnelerle mesafesi en kısa olan nokta belirlenerek (prodüksiyon ekibinin alan içindeki dolaşımı da düşünülerek), yoğun aks kenarına sahne ses-ışık kulesi (front of house) yerleştirildi. Ses-ışık kulesinin sahneye göre simetriğine ise, yaz festivallerinde bir ihtiyaç hâline gelen ücretsiz su dağıtım noktası konumlandırıldı.

Layher Speedy Scaffolding’in hızlı kurulumu ve sağladığı kütlesel ve hacimsel varyasyonların avantajıyla kütle-hacim-seyirci ilişkisinde form arayışları çeşitlendirildi. Festival işlevlerinin yerleştirildiği yapılarda uygulanan konsollar ile, birimlerin planda-kumda az yer kaplayıp alana hakimiyeti artırılarak, amaçlanan alan tasarımı gerçekleştirildi.

Bölgesel veriler ele alındığında, seçilen malzemeleri en çok etkileyen parametreler deniz, doğa ve rüzgâr oldu. Festival konseptinin en güçlü yanlarından denizin ve kumun etkisinin, yapılarda daha fazla hissedilmesi amacıyla alüminyum profilli aynalar kullanıldı. Kilyos rüzgârının alanda kuvvetli olması nedeniyle, aynalar parçalı olarak yerleştirildi. Bu parçalılık, farklı açılar ile farklı perspektifler oluşmasını sağladı.

Red Bull Music Academy

Red Bull Music Academy

Hem rüzgârla birlikte konsollara yüklenen ağırlığı hafif kılabilmek, hem de festival ve RBMA ruhuna uygun düşmesi açısından, ham jüt ile scaffolding kütleleri belirgin hale getirildi. Alandaki tüm bu kurguya ters düşmemesi adına sahne ışık ve ses sistemi, yalnızca sahne üzerinde değil, beş yapıya da dağıtılarak, BARN arch’ın amaçlamış olduğu, sahnenin alana değil, alanın sahneye hakim olduğu tasarım başarıyla gerçekleştirilmiş oldu.

Red Bull Music Academy

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.