Pedallarla Çalışan Alternatif Bir Dikey Sirkülasyon Aracı: VYCLE

Elena Larriba tarafından tasarlanan Vycle asansörlere ve merdivenlere alternatif, yerden kazandıran, pedalla çalışan bir dikey taşıma sistemi.

0 1.972

Royal College of Art lisansüstü öğrencisi Elena Larriba tarafından tasarlanan Vycle asansörlere ve merdivenlere alternatif, yerden kazandıran, pedalla çalışan bir dikey taşıma sistemi.

Bisikletin ön yarısının  dikey bir ray sistemi üzerine monte edilmesinden oluşan tasarım binaların cehpelerine, iskele veya vinçlerin üzerlerine takılabilir.

Tasarım mühendisliği yüksek lisans programında okuyan Elena Larriba motivasyonunu “Son 100 yıldır dikey taşımada sadece asansör ve merdivenin varlığı hüküm sürüyor.” diye açıklıyor.

Sürekli bir döngüsel harekete dayalı sistem, karşı ağırlıklar ile dengelenmekte ve kullanıcının üstesinden gelmesi gereken tek ağırlığı kendi bedeni yapmakta. Bisiklet gibi çalışan bir dişli sistemine sahip araç kullanıcının ne kadar çaba harcayacağına karar vermesine de izin veriyor.

Çin gibi yoğun nüfuslu ve hızla büyüyen şehirlerde 2025 yılına kadar 50.000 yeni gökdelenin inşa edileceği öngörülüyor. Vycle alanın sınırlı olduğu ve tam kapasiteli bir asansör şaftının yerleştirilemediği binalarda bir çözüm olabilir.

Larriba sistemin yüksek binaların inşası sırasında da kullanılabileceğini belirtiyor. Sistemin hafif ve esnek yapısı geçici kurulumlara imkan sunuyor.

Sistem plaza çalışanlarının ve yüksek binalarda yaşayan şehirlilerin refah düzeyini artırırken bir yandan da kent kotundaki akışı binaların içine aktarmayı hedefliyor. Tasarım çevre dostu binaların, ortak kullanım alanlarının önemini vurguluyor.


Kaynak Kot0 .com
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.