Yeni mezun mimar / iç mimarlar ne kadar maaş alırlar?

Mimarlık ya da iç mimarlık bölümünü tercih edecek birçok kişi "mimar / iç mimar ne kadar para kazanıyor" sorusunun cevabı.

6 323.334

Mimarlık ya da iç mimarlık bölümünü tercih edecek birçok kişi “mimar / iç mimar ne kadar para kazanıyor” sorusunu sıkça sorduğu için bu konuyu ele almayı uygun gördük.

Mimarlar ve İç Mimarlar Odasının yeni mezun da olsa mimarlar için 2017 asgari maaşı 3.000 TL olarak belirlemiştir. Her ne kadar açıklamalar böyle olsa da piyasada bu kural pek geçerli değildir. Rekabet ortamı, masraflar, çevrede fazlaca mimar bulunması gibi kriterler göz önüne alındığında piyasada yeni mezun bir mimar için maaşlar 1.800 TL – 2.000 TL’den başlıyor.

Avrupa‘da ise mimarların ücretleri genel olarak 2.000 €‘dan başlıyor.

Öte yandan piyasada çok fazla tecrübeli mimar / iç mimar arandığından genelde herkes bu maaşları sırf tecrübe kazanmak için kabul ediyor. Piyasada minimum 2 yıl tecrübeye sahip olmanız gerektiği düşünülürse maaşınız bu süre zarfı içerisinde maaşınız 2.000 TL – 3.000 TL arasında bir yere konumlanacaktır. Bu elbette göstermiş olduğunuz ile performans ile de alakalı olduğunu dipnot düşelim.

Ekstra para kazanmak mümkün mü?

Evet, bu mümkün. Kısaca bunları şöyle maddeleyebilir, ek gelir elde edebilirsiniz. İşte mimarlar için ek işler:

  1. Çevrenizden çeşitli projeleri cüzi miktara yapabilir, aynı zamanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunu aynı zamanda danışmanlık ücreti adı altında da ücretlendirebilirsiniz.
  2. Freelance olarak mimarlık ofislerine hizmet verebilirsiniz. Yoğun projelere sahip mimarlık ofisleri maaş vermeden alacağı destek için freelancerlara ödeme yapmayı severler. 🙂 Eğer ihtiyaçları varsa sizinle neler yapabilecekleri konusunda istişare etmenizden mutluluk duyacaklardır.
  3. Gene freelance olarak eğer 3D Modelleme ve rendering bilgileriniz iyiyse mimari animasyon hazırlama ve render işi yapabilirsiniz. En kârlısı bu olacaktır.
  4. Mimarlık fakültelerinden kazanılan tasarım kabiliyeti ve düzenleme disiplininiz ile grafik tasarımlar yaparak bir derginin editörlüğü, poster çalışmaları vs. yaparak para kazanabilirsiniz.
  5. Çeşitli yarışmalara girebilir ve hazırlanabilirsiniz. Bu size hem maddi hem manevi anlamda katkı sağlayacaktır.

 

6 Yorumlar
  1. Mert AK diyor

    Mimarlar için ek işler, freelance mimar arayanlar, evde çizim yaparak para kazanma, autocad ile para kazanmak, parayla autocad çizimi, dışarıdan çizim yapacak eleman iş ilanları, evde proje çizimi iş ilanları, 3d modelleme ile para kazanma, freelance çizim iş ilanları hakkında aramalar.

  2. İç Mimarlık Dergisi diyor

    mimar maaşları devlet,
    mimar maaşları 2017,
    mimar maaşları 2017 özel sektör,
    en çok kazanan mimarlar,
    mimar maaşları özel sektör,
    mimar puanları,
    mimar maaşları 2017,
    iç mimar maaşları 2017.

  3. hatice diyor

    mimarlar o kadar çalışacak sadece 3.000 tl mi alacak

  4. İsmail yazıcı diyor

    Bu avrupa da 2000 euro diyorsunuz ne güzel. Ben tam aydınlanamadım bu bahssetiğiniz avrupa ülkeleri ,şehirleri hakkında net bilgi verirseniz çok sevinirim.ilginiz için teşekkürler… Saygılarımla

    1. Mimar diyor

      Avrupa ülkeleri ! , ülke ismine gerek yok

  5. FIRAT diyor

    Türkiyenin turizm bölgelerinde iç mimarlık hizmetinde bulunmak bana daha çok zevk veriyor. Nedeni, yapılan işin hakkını fazlasıyla almak ve Türkiye’nin reklamını avrupaya taşımak olmasıdır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.