Eski Dönemlerde Kullanılan 5 Korkutucu Mimari Yöntem

0 1.955

Czermna Skull Chapel ile ilgili görsel sonucu

Cadılar Bayram’ının ülkemiz dahil birçok ülkede kutlanacağı günde mimari ve korku duygusu arasındaki bağı incelemek; mimari gibi sanat ve mühendisliği homojen bir biçimde içinde bulunduran meslek dalını, başlı başına korkutucu sıfatı ile ele almak yerine, korku duygusu ve mimarlık arasındaki ilişkiyi irdelemek istedik. En bilindik örnek, toplumların kültürlerine göre değişen  perili, hayaletli, cinli vs. ev kavramı  gösterilebilir. Fakat tarihte mimarinin tüm bu soyut sıfatlara karşıt olarak gelişen gerçekten de oldukça korkutucu yönleri olduğu görülmüştür.

1) Kemik 

 

merlin_3-0

Czerma Skull Şapeli’ni iç mekanındaki bölücü, donatı, heykeller ve dış cephesinde kullanılan insan iskeletleri ile kurgulanmış bir yapıdır. Yapıda toplam 40.000 insan kemiği bulunmaktadır.

2) Kan

public_domain_unknown

Fenikeliler zamanında kullanılan mimari yöntem, ineklerden alınan kanın bir kaplama malzemesi olarak kullanılması fikrine dayanıyordu. Aynı zamanda sembolik bir değeri de bulunan kan, bazı yapı örneklerinde kerpiç ve tuğlayı birbirine bağlayan kil malzemesinin yerine de kullanılmıştır.

3) Fosseptik

emillie_2-0

Konutların iç tesisatlarının olmadığı dönemde ortaya çıkan bu çukurlar; aynı zamanda karanlık-toprak adam ismi verilen bir meslek grubunun doğmasına da sebep olmuş. Karanlık-toprak adam olarak adlandırılan bu meslek grubunun görevi ise, bu çukurlara inip temizlik yapmak. Üzerinde çukuru kapatacak herhangi bir güvenlik önlemi alınmadığından, bu mekanlara düşüp ölen insan sayısı da oldukça fazla.

4) Paternoster Asansörler

691px-paternoster_eduskuntatalo

Geleneksel asansörler aksine, paternoster asansörlerin bir kapıları veya güvenlik için herhangi bir uygulamaları bulunmuyor. Bu tarz asansörlerde ineceğiniz kota geldiğiniz an ufak bir sıçrayış gerçekleştirmeniz gerekiyor. Teknoloji her ne kadar gelişmiş ve asansör gibi sirkülasyon elemanları için çeşitli güvenlik örnekleri tasarlanmış olsa da; Almanya’da bazı yapılarda hala bu asansörler kullanıyor.

5) ” Sky Boys “

SKY BOYS ile ilgili görsel sonucu

Çekilen bu siyah beyaz fotoğrafla ölümsüzleşen gökyüzü adamları, orijinal isimleriyle “skyboys” herhangi bir güvenlik önlemi olmadan metrelerce yükseklikteki gökdelenleri inşa eden işçilere verilen isim. Amerika’daki en yüksek ölüm oranlarının yaşandığı bu inşa sürecinde işçilerin az ücret karşılığı, uzun saatler boyu, minimum güvenlik önlemiyle çalıştırılmaya mahkum edilmesi de hala eleştirilen konuların başında geliyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.