Gezen Mimar | Cella Bar

0 5.125

Cella Bar, ‘Building of the year 2016”  yılın binası ödülüne layık görülmüş, FCC Mimarlık tarafından hayata geçirilen bir projedir. Gelin projeyi detaylı inceleyelim.

003Mimari Firma: FCC Architects
İç Mimar: Paulo Lobo
Konum: Madelena, Portekiz
Proje yılı: 2015
Fotoğraflar: Fernando Guerra | FG+SG

Projede, uzun yıllardır var olan mevcut strüktüre, canlandırıcı bir dönüşüm kazandırmak amaçlanmış ve ardından mevcut kabuğa tezat olacak formda yeni bir bina eklenmiş.

Mevcut binanın duvarları, kapı söveleri ve çatı yenilenerek, iç mekan yeniden tasarlanıp, uyumlu bir iç mekan oluşturulmuş.

091

Yeni eklenen form ise, uzun yıllardır korunan kütleye çağdaş bir yorumla tasarlanmış. Bütünüyle farklı dili konuşan, daha organik formdaki, dinamik bu kütle malzeme olarak da mevcut taş yapı ile kontrast oluşturularak inşa edilmiş.

006

Binanın çevresindeki bitki tabakası, deniz kıyısında olması, arazi şekilleri gibi etkenlerden ilham alınarak tasarlanan bu form ortaya çıkmış. FCC Mimarlık binanın konsept aşamasını gösteren ilham kaynaklarını şöyle açıklıyorlar ” Adanın dalgalarla oluşan coğrafi şekli, kayalar, balinalar ve şarap fıçıları.

Konsept Çalışması | FCC Architecture
Konsept Çalışması | FCC Architecture

037

Müşterilerine, terasta oturup eşsiz okyanus manzarasının keyfini sürmesini sağlayan yapı, kuş bakışı bakıldığında bitişiğindeki yapının keskin kütlesinin yanında, dalgaların oluşturduğu bir form gibi durmakta, ki bu da firmanın konsept çalışmasındaki hedeflerine ulaştıklarının göstergesi.

125

031

035

030

Binanın pencereleri, iç mekana gün ışığının girmesi için farklı boyutlarda kurgulanmış. Çok geniş yuvarlak, daha küçük eliptik ve yuvarlak formlar tasarlanarak oluşturulan bu baloncuk formundaki yapıda delikler açılmasını sağlamış. Bu sayede günün değişen saatlerinde içeriye giren ışık ayarlanarak ortamın nasıl olacağı önceden düşünülmüş.

119

072

263

Gün batıp, hava kararmaya başladığında ise iç mekan aydınlatmaları devreye girerek, bu koca balinanın kendi içinde aydınlığı olan bir kütle gibi gözükmesi sağlanmış.

280

Arazi Planı
Arazi Planı
Aksonometrik Perspektif
Aksonometrik Perspektif
Kat Planı
Kat Planı
Kesit
Kesit
Detay I
Detay I
Detay II
Detay II – Cephe

001

Umarım gidip görme, eşsiz manzaranın keyfini çıkarma fırsatınız olur. Keyifli haftalar.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.