Dünya Çapında İç Mekan Tasarımı Anlamında Ufkunuzu Açacak Mimarlık Müzeleri

0 1.644

İç mekan tasarımı, günlük hayatın akışından beslenirken bunlar dışındaki çeşitli unsurlardan da doğal olarak etkilenebilmekte. Hatta bazı unsurlar ile direkt iç içe olabilen iç mimari, özellikle mimarinin ayrılmaz bir parçası konumunda. Birbirinden farklı mimari akımların etkisiyle beslenebilen tasarım sektörü, bu bağlamda kendisini sürekli yenilemekte ve geliştirmekte. Bu nedenle tasarımsal dokunuşlarla yaşam alanlarına yenilikler kazandırmak isteyenler, rotalarını sanat ve tasarım müzelerine çevirmekte. Mimarlık müzeleri de bu kapsamda en çok ziyaret edilen yerlerden biri olarak öne çıkmakta. Bugün sizlere dünya çapında dekorasyon alanında ufuk açan en ünlü mimarlık müzeleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Bauhaus Arşivi Tasarım Müzesi

Bauhaus Arşivi Tasarım Müzesi, Almanya’nın Berlin şehrinde yer alıyor. Adını ve içeriğini, Almanya’nın mimari ve dekorasyon alanında tarihine yön veren Bauhaus Sanat ve Tasarım Okulu’ndan almakta. Bauhaus-Archiv Museum für Gestaltung ismiyle hizmet veren müzenin binası 1970’li yıllarda tasarlanmış. Oldukça zengin bir koleksiyona sahip olan müze, günümüzde farklı mimarisiyle dikkat çeken yeni bir binada hizmet vermekte. Özellikle 20. yüzyıl mimarisini merak edenler için mükemmel bir seçenek olan müzede Bauhaus Sanat ve Tasarım Okulu’nun 1919 ile 1933 yıllarını kapsayan bütün arşivi de bulunmakta.

Vitra Tasarım Müzesi

Dünyanın en önemli tasarım ve mimarlık müzelerinden biri de Vitra Design Museum. Türkçeye Vitra Tasarım Müzesi olarak çevrilmekte. Almanya’nın Weil am Rhein kentinde hizmet veren müzede mimarlık ve tasarım dünyasının en çekici örneklerini bulabilmek mümkün. Oldukça devasa bir boyuta sahip Vitra Kampüsü’nde ziyaretçilerini ağırlayan müzede Tadao Ando, Kean Prouvé, Zaha Hadid ve Herzog & de Meuron gibi dünyaca tanınmış isimlerin eserleri bulunuyor. Dekorasyonun vazgeçilmez bir parçası olan tasarımın tarihini merak edenler için Vitra Tasarım Müzesi adeta biçilmiş bir kaftan niteliğinde.

Triennale Tasarım Müzesi

Dekorasyon ve tasarım denilince tabii ki İtalya’dan bahsetmemek olmaz. Triennale Tasarım Müzesi, İtalya’nın en ünlü kentlerinden biri olan Milano’da yer alıyor. 1931 yılında yapılan ve günümüzde halâ görkemli yapısını koruyan Palazzo dell’Arte’de hizmet veren müze, eşsiz bir atmosfere sahip. Üstelik 1936, 1996 ve 2016 yıllarında gerçekleşen Milano Trienali’ne de ev sahipliği yapmış bir müze burası. İtalyan tasarım ve mimarisine yönelik benzersiz örneklerin sergilendiği müzede aynı zamanda birbirinden ilginç sergiler düzenleniyor. Özellikle dekorasyon ve tasarımda İtalyan ekolünü merak edenlere hitap eden Triennale Tasarım Müzesi’nde manzara ve sahne sanatlarına ilişkin örnekler de bulunmakta.

Dizayn Müzesi

İngiltere’nin dünyaca ünlü kenti Londra’da bulunan Dizayn Müzesi, Kensington bölgesinde yer alıyor. Commonwealth Education Trust adındaki bir binada ziyaretçilerini ağırlayan müzenin tasarımı ise John Pawson’a ait. Ortalama 10 bin metrekarelik sergi alanında keyifle gezilebilen müze, farklı ilgi alanlarına göre bölümlere ayrılmış durumda. Dekorasyon alanında kendini geliştirmek isteyenler için çeşitli etkinliklerin organize edildiği müzede aynı zamanda ilgi çekici örnekler de sergileniyor.

Alvar Aalto Müzesi

İç mimarlık alanında kendini geliştirmek isteyenler için harika bir alternatif olan Alvar Aalto Müzesi, Finlandiya’da bulunmakta. Aslında iki farklı bölgede hizmet veren müzenin Jyväskylä’da yer alan binasında mimarlık ve tasarım örnekleri sergileniyor. Helsinki’deki binasında ise daha çok akademik çalışmalara ilişkin örnekler bulunuyor. Genel olarak mobilya, tekstil, dekorasyon ve cam sanatı kapsamında benzersiz tasarımların yer aldığı müze, sahip olduğu atmosferiyle de ziyaretçilerine keyifli bir gün sunuyor.

Het Nieuwe Enstitüsü

Het Nieuwe Enstitüsü, Hollanda’nın Rotterdam kentinde yer alıyor. Museumpark olarak bilinen ünlü bir bölgede konumlanan müze, genel anlamda kendisini tasarım ve dijital kültür müzesi olarak tanımlıyor. Adını, 1915’te ortaya çıkan ve etkisini 1960’lı yıllara kadar gösteren Het Nieuwe akımından alan müzede bu akıma ilişkin pek çok örnek sergileniyor. Tasarım ve mimarlık kapsamında kendini geliştirmek isteyenler için eşsiz bir destinasyon.

Kanada Mimarlık Merkezi

Kanada Mimarlık Merkezi, Quebec eyaletindeki Montreal kentinde bulunuyor. 1979 yılında başlatılan çalışmalar neticesinde kurulan müzede mimarlık ve endüstriyel tasarım örnekleri kapsamında birbirinden önemli eserler sergileniyor. Burası aynı zamanda Aldo Rossi, Ernest Cornier ve John Hejduk gibi sanatçıların eserlerini görmek isteyenlerin adeta buluşma noktası.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.