1958 Olivetti Showroom / Carlo Scarpa

0 2.013

İtalya-Venedik şehrinde yer alan Olivetti Showroom projesi 1950’lerin sonlarında Carlo Scarpa tarafından, Adriana Olivetti’nin isteğiyle Olivetti şirket ürünlerini sergilemesi amacıyla tasarlanmıştır. stringio

Ortaya çıkan showroom sahipleri değiştirmeden önce Olivetti tarafından yıllardır kullanılan güzel bir sergileme alanıydı.

stringio (5)

2011 yılı nisan ayında, Scarpa’nın Olivetti Showroom’u, Olivetti ürünleri sergileme alanı olarak bir kez daha ortaya çıktı. Ve bu kez Scarpa’nın tasarımı mekanda yeniden hayat buldu.stringio (1)stringio (2)

Olivetti Şirketi, 1950lili yıllarda ilk bilgisayar, hesap makinesi ve daktilolar üreten firmalardandı. Ürünlerdeki kalitenin yanı sıra mekansal tasarım şirket için dikkat çekmek ve güçlü bir itibar kazanmak için oldukça önemliydi. 1957 yılında Scarpa’nın bu mekan için görevlendirilmesi, onun mimar olarak yeteneklerini sergilemesi için de oldukça önemli bir fırsattı.stringio (3) stringio (4)

Olivetti Showroom, İtalya’nın kuzey kıyılarında Venedik şehrinde yer almaktadır. Scarpa tasarım için kendisine verilen uzun, karanlık bir pasajı ışıklı, parlak bir mekana dönüştürdü. İç mekana pencereler ekleyerek transparanlık sağladı ve böylece iç ve dış mekanı harmanlayarak ziyaretçiler için rahatlatıcı bir atmosfer oluşturdu. Arka tarafta uzanan mermer merdiven alanı belirginleştirmek amacıyla yapıldı. Bununla birlikte pirinç çubuklar tarafından desteklenen taş levhalar merdivenle çıkılan asma katı oluşturuyor.stringio (7)

Scarpa, yapay aydınlatmaların yanında ahşap ızgaralara pencere eklenmesiyle ışık kontrolünü sağladı. Dar showroom’u ferah göstermesi ve ışığı yansıtması amacıyla cam karo zeminler ve pürüzsüz taş duvarlar kullanıldı.

stringio (8)

Mozaik karolar, işlevlerine göre farklı renklerde kullanıldı. Ana giriş kırmızı mozaik zemin, yan giriş mavi, arka giriş sarı ve merkez de beyaz renkte. Showroom’un bir başka belirgin özelliği giriş kısmında Alberto Viani tarafından yapılan büyük bir heykel çalışması bulundurması (Nudo al Sole). Heykel siyah bir mermer üzerine oturan, akan bir su tasviri.tumblr_n3ontmTD1q1sijdqzo1_1280

Olivetti ve Scarpa işbirliği, ürün sergilemesi yanı sıra Scarpa’nın yeteneklerini sergileyebileceği bir boşluk olması üzerine yapıldı. Bugün Olivetti Showroom, bir Scarpa tasarımı olarak kendisi için bir müze haline gelmiş tarihi bir yapıdır.stringio (6)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.