Katalonya’da bir Avlu

0 1.874

Mimari Ekip: H ARQUITECTES (David Lorente Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudo)
İşbirlikçiler: Blai Cabrero Bosch, Montse Fornes Guardia, Carla Pinol Moreno, Ramon Anton,
İç tasarım: Fátima Vilaseca
Tesisat: Igetech / ABaC enginyers
Çevre düzenleme: Anna Esteve
Fotoğraf :Adria Goula

Tasarımı H Arquitectes tarafından hayata geçirilen bu ev; Katalonya’da!

İki avlusu bulunan merkezi bir bahçe, ortada kırmızı tuğla bir duvar ve bir ev… Bu ev Katalonya’da bir sokakta iki tane çökmekte olan cephe arasındaki boşluğu kapsayacak şekilde dizayn edilmiş.

House-1014-in-Barcelona-by-HARQUITECTES_dezeen_468_17

H ARQUITECTES bu evde ahşap bir  kapı kullanmış.Bu kapının ardında; kapalı veranda ve park alanını konumlandırarak Barcelona dışında, Granollers eski şehir merkezinde bir yaşam alanı meydana getirmiş. Bu kapı 6.5 metre genişliğinde ve bütün bunlara ek olarak; kent ölçeğini baz aldığımızda da bir blok genişliğinde olma özelliği taşıyor.

House-1014-in-Barcelona-by-HARQUITECTES_dezeen_468_20

Evin girişi sade bir sokaktan… İki avlusu var. Bu sebeple hem korunaklı bir geçiş sağlıyor hem de bir bahçe kullanımı sağlıyor. Geri çekilebilir cam ve metal çatılar kışın ısıyı yakalama ve koruma sağlıyor; yaz aylarında ise gölge sağlayan bir avlu elemanı gibi çalışıyor.

House-1014-in-Barcelona-by-HARQUITECTES_dezeen_468_19

House-1014-in-Barcelona-by-HARQUITECTES_dezeen_468_15

Süs pencerelerinin çerçeveleri orijinal taş olarak planlanarak cephedeki kemerli kapı bloğunun diğer tarafındaki sokaktan bir yaya girişi oluşturmak amacıyla korunmuş.
Yapının tasarımcılarından binanın hikayesini dinleyecek olursak; “Sadece ana cephe, gayet iyi korunmuş. Mevcut binanın harap durumda olmasına rağmen belli bir kültür mirası değeri sunan bu konumu, onu korumayı gerekli hale getirdi” cümleleriyle anlatıyorlar bu yapıyı… Tasarımcı ekibin Katalonya’daki bu proje için belirleyici cümlesi ise “Boşluk dizisi bu evin kurgusunda bir iç veya dış mekanın ne olduğu konusunda belirsizlik ve  çeşitlik yaratıyor,” ifadeleri olmuş gibi gözüküyor.

House-1014-in-Barcelona-by-HARQUITECTES_dezeen_468_9

House-1014-in-Barcelona-by-HARQUITECTES_dezeen_468_7

House-1014-in-Barcelona-by-HARQUITECTES_dezeen_468_6

Avluya açılan dar tuğla yolda bir sürgülü ahşap kapı bulunuyor araç giriş çıkışı için. Cepheler düzensiz briket yüzeyler, orijinal düzensiz taş işçiliği ile ifade edilmiş. “Yığma duvar oluşumu ile çeşitli yapısal gereklilikler nedeniyle yeni anlamlılıklara ulaşmak; farklı ritimleri ve dokuları üretmek,” bu tasarımın fikirlerinden sadece biri!

House-1014-in-Barcelona-by-HARQUITECTES_dezeen_468_3

Eski kemerli cephedeki kapıdan girilen evde; büyük bir metalik başlıklı bir lamba, bir tahta masa üzerinde düşük kotta asılı ve burada aile mutfaktan iç alana bitişik  tuğla kaplı açık mekana kolaylıkla ulaşıyor. Yatak odası ise  iki kat üstte yer alıyor. Çocuklar için üst katta bir odanın yanı sıra,bahçe manzaralı bir teras da bulunuyor.

House-1014-in-Barcelona-by-HARQUITECTES_dezeen_468_0

 

Kaynak:http://www.mimdap.org/

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.