Yalınlığın Güzelliği İle Yapılan Bir Okul

0 1.656

131008_BU_ASA_1146

Avustralya’dan karşımıza çıkan bu projenin mimarları; Peter Cook ve Gavin Robotham… Crab Studio’nun tasarımını yaptığı Abedian Mimarlık Okulu; yapı malzemelerinin en yalın halleriyle kullanıldığı bir örnek. Bu yalın mimari diliyle öne çıkan örneklerden biri!

12_crab-studio-bond

05_crab-studio-bond

Yapı, 1987 yılında Arata Isozaki tarafından gerçekleştirilen mevcut kampüs’e bağlanmak üzere tasarlanmış. Yapının dış görünümü panel yüzeylerle elde edilen yivli ahşap ve modüler kompozisyon ile tanımlanıyor. İçte ise büyük beton elemanlar bir kontrast yaratarak kompozisyona farklı bir katkıda bulunuyor.

00_crab-studio-bond

Abedian Mimarlık Okulu’nun mimarları, Bartlett, AA, Harvard gibi mimarlık okullarındaki öğretici deneyimleri hem fakültenin ihtiyaçlarını tespit etmede ve bunlara yönelik mimari çözümleri sunmada kullanmışlar; hem de strüktürel ve iklimsel öğelerin incelikle bir araya getirilmesinde bu tecrübeler yol gösterici olmuş.

16_crab-studio-bond

Ana merkezi aks etrafında yükselen yapıda bu aks, karşılaşma ve toplanma mekanlarını oluşturan bir sokak gibi çalışıyor. Sokak kavramı araziye girilerek elde edilen mekanlarla genişletilerek, sergiler, atölye çalışmaları, toplantılar için de mekanlar oluşturuyor. Bölgenin yamaçlarının bahçelerden geçerek binaya bütünleşmesi ve bu şekilde birer plato gibi elde edilen ikinci kat mekânları da yeni öneriler oluşturuyor.

17_crab-studio-bond

Bu brüt betonun eğrisel formlarla biçimlendirdiği daha özelleşmiş stüdyolar ve çalışma alanları bütün öğrencilerce paylaşılan bu sokağa eklemleniyor;ve bu stüdyolar ve çalışma alanları sokağın köşesini oluşturuyor. Ana aks, iklim kontrolü için doğu batı doğrultusunda konumlanmış. 2 – 3 kat yüksekliğindeki mekanlar ise mekanda daha ferah bir algıya sebep oluyor. Kuzey cephesinde güneşten korunmayı sağlamak ve aşırı ısınmayı engellemek için gölgelikler kullanılmış. Cephedeki ritim cam ve beton kullanımıyla sağlanmış ve camlarda oluşabilecek parlamayı engelleyecek strüktürel elemanlar eklenmiş. Güney cephede ise oluşacak ısı kaybını azaltmak için daha katı bir düzen tercih edilmiş. Yarışmayı kazanan ekibin, bu tür projelerde deneyimli olması ise konunun bir başka yönü.

3103

Abedian Mimarlık Okulu’nda tüm malzemelerin ham olarak kullanılması, binanın da kolayca okunabilmesine zemin hazırlıyor. Strüktürel elemanlar, bacalar gibi mimari elemanların kalıplaşmış net haline zıt olarak, binanın içinde akışkanlığı devam ettirecek şekilde tasarlanmış. Tasarım ekibi, kolaylıkla okunabilen strüktürü ve binanın tamamına hakim olan ham maddenin sıkıcı olmasından kaçınmak için, ara mekanları renkli ve esnek mobilya tasarımıyla birleştirmiş bunun amacı ise eğitimin müfredat dışında kalan kısmının da önemini vurgulamak…

589

2125

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.