Yarının Müzesi / Santiago Calatrava

1 3.084

PORTADA_P_E_967-001-E_copy

Proje Künyesi

 

Mimar: Santiago Calatrava

Proje Alanı: Praça Mauá, 1 – Centro, Rio de Janeiro – RJ, 20081-240, Brazilya

Fotoğraflar: Gustavo Xavier , Amanda Marton Ramaciotti

 

Müze tasarımı yapılırken bölgenin kültürü olan “Carioca” kültüründen esinlenilmiş ayrıcaproje alanının konumu sebebiyle, doğayı ve şehir arasında bağlantı kurabilen bir tasarım yapmak amaçlanmıştır. Müze geçici ve kalıcı sergi alanı ile 5.000 metrekarenin yanı sıra yapıyı saran ve rıhtım boyunca uzanan bir 7600 metrekarelik kabuktan oluşmaktadır. Yapı, Guanabara Körfezi’ne bakan panoramik manzarası ile 10 metre yüksekliğinde simgesel bir çatıya sahiptir.

P_E_967-361-E_copy

Geniş mobil kanatlarıyla konsol çatı ve cephe yapısı, Guanabara Körfezi’ni simgelerken aynı zamanda kullanıcıyı körfeze yönlendiren bir strüktür olarak tasarlanmıştır. Yapının dış mekanında bulunan havuz ise; ziyaretçilerde yapının “yüzmekte” olduğu izlenimini yaratmak için tasarlanmıştır.

2010-0601-32A_reduced

“Yapı tasalanırken ana fikir yapıyı; yüzen bir gemi,bitki ya da kuş gibi hissettirebilmek olarak belirlendi. Bunun sebebi, bina içinde sürekli değişen sergiler ile yapının dış mekanındaki sürekli değişen doğa arasındaki ilişkiyi kurmak ve bunu iç mekana yansıtabilmektir. Bu basit mantık, müzenin esnek bir yapı haline gelmesini, fonksiyonel olarak çok yönlülük sağlarken birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapmasını sağlamıştır.” – Santiago Calatrava

DSC_0572

Bina, güney cephesi boyunca bahçeler, yollar ve eğlence alanları  içeren sürekli bir peyzaj ile ziyaretçileri körfeze doğru yönlendirmektedir. Sao Bento Manastırı ve Guanabara Körfezi’nin panoramik manzarasını gören geçit tasarımı ile  ziyaretçilerin müzesi etrafını gezmesi sağlanmıştır. Yapının zemin altında kalan kotları ise; müzenin idari ofisleri, teknik odalar, eğitim tesisleri, araştırma alanı, bir oditoryum, bir müze mağazası, restoran, lobi, arşiv, depo ve teslim alanını içermektedir.

P_E_967-353-E_copy

“Maua Pier bulunan “Yarının Müzesi Porto Maravilha”, Rio de Janeiro’de bulunan liman mahallelerinin  canlandırılması ve insanların tekrar buraya gelmesini sağlamak için bir etken olarak görüldüğünden oldukça önemli bir projeydi. Proje Liman Bölgesi ve şehir merkezi arasında daha sıkı bir entegrasyon sağladı ve bu alanda kentin mahallelerini en cazip hale getirmeye yardımcı oldu. Kısaca bu bina,tutarlı bir diyalog sonucudur. Bina gelecek için  inşa edilmiştir.” – Santiago Calatrava

DSC_0581

Binada sürdürülebilir tasarım, doğal enerji ve ışık kaynakları kullanılmıştır. Müze gün boyunca güneş ışınlarının açısını optimize etmek ve bina temini için güneş enerjisi üretmek için ayarlanabilir fotovoltaik güneş panelleri kullanmaktadır. Müzedeki sergilerde, tasarım konseptine uygun olarak;  nüfus artışı ve artan yaşam beklentisi, tüketim kalıpları, iklim değişikliği, genetik mühendisliği ve biyoetik, zenginlik dağılımı, teknolojik gelişmeler ve biyolojik çeşitlilik değişiklikler gibi konuları ele almaktadır.

© Gustavo Xavier

“Yarının Müzesi” ayrıca araştırma labaratuarı , eğitim faaliyetleri ve örnek projeler için ev sahipliği yapmakta ve teknolojik, bilimsel araştırmalar için destek sağlamaktadır.Yarının Müzesi,  Rio de Janeiro Banco Santander Brasil sponsorluğunda ve BG projesi ile, ve Roberto Marinho Vakfı. Proje Çevre Bakanlığı ve Çalışma ve Projeleri Financier (FINEP) aracılığıyla, Brezilya Hükümeti tarafından desteklenmektedir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.