Mimari Tasarımda Çığır Açan En İyi 9 Dizi

0 11.733

1) Doctor Who

Doctor Who  BBC yapımı İngiliz bilim kurgu televizyon dizisidir. Dizi; Doktor olarak bilinen, zamanda yolculuk yapan  dünya dışı bir varlık  olan Zaman Lordu’nun maceralarını anlatmaktadır. Doktor, dışarıdan 1950’lerden kalma bir polis kulübesi gibi görünen TARDIS adındaki bilince sahip ve zamanda yolculuk edebilen bir uzay gemisi ile evreni araştırır, yol arkadaşları ile beraber uzay ve zamanı keşfeder, yaratıklarla yüzleşir ve tarihe yapılan müdahalelere engel olur ve dünyayı birçok tehlikeden kurtarır.

2) Game Of Thrones

İzlenmesini bir kenara bırakıp, kitaplarını okumayanların kalmadığı çağın en ses getiren ve en büyük yapımı olan dizi 9 büyük aileden oluşan ütopik bir kıtadaki üstün gelme mücadelesini anlatıyor. Dizi, mimari tasarımında kullanılan üst düzey programlamaları, kıtalara yayılan sahne kurguları ile mutlaka izlenilmesi gereken yapımlardan biri olarak görülüyor.

3) The Prisoner

Kendini “Köy” adı verilen bir tür açık hapishanede bulan ve geçmişini hatırlamayan bir adamın, aynı kaderi paylaştığı insanlarla birlikte verdiği kaçış mücadelesini anlatan The Prisoner’da başrolleri  usta aktörler James Caviezel ve Ian McKellen üstleniyor. Seneler içinde The Truman Show, The Matrix ve Lost gibi pek çok yapıma ilham olan The Prisoner, unutulmayacak bir dizi deneyimi sunuyor.

4) The Prison Break

Dizi bir yapı mühendisi olan Michael Scofield (Wentworth Miller) işlememiş olduğu bir suçtan idam cezasına çarptırılan abisi Lincoln Burrows’u (Dominic Purcell) kurtarmak için tüm yasal yolların tükendiğini fark ederek, onu kurtarma planları yapmasını konu alıyor. Abisini kurtarmak için bir bankayı soyan ve abisinin bulunduğu hapisaneye gönderilen Michael planını uygulamaya başladıktan sonra hesaba katmadığı tek bir şeyin olduğunu anlar: İnsanlar. Ünlü bir mafya tetikcisi olan John Abruzzi (Peter Stormare), çocuk tecavüzcüsü ve katil T-Bag (Robert Knepper) ve azılı gardiyan şefi Brad Bellick (Wade Williams) onun planını zora sokacaktır. Hala izlemeyenler varsa The Prison Break, yaratıcı kurgusu ve kaliteli görüntüleriyle mutlaka izlenmesi gereken diziler arasında yer alıyor.

5) Da Vinci’s Demons

Dizi, Da Vinci’nin 25 yaşındayken, geleceği “icat etme” hikayesini anlatırken bir yandan da fikirlerin ve inançların kontrol edildiği  bir zamanda tek adamın, fikirleri özgür kılma mücadelesi işleniyor.

6) Kochuu

2003 yapımı olan Modern Japon mimarisinin, Japon geleneğinin kökleri ve Nordic bina yapımı geleneği üzerindeki etkisini çarpıcı görsellerle sunan bir seri. Dizi özellikle, doğa, beton, yüksek teknoloji, gelenek gibi kavramları konu alarak modern insanın yaşadığı çelişkileri konu alıyor. Dizi aynı zamanda Pritzker Ödülü sahibi Tadao Ando ve Sverre Fehn, Toyo Ito, Kazuo Shinohara, Kristian Gullischen ve Juhani Pallasmaa gibi ünlü mimarları da konu alıyor.

 

7) Frank Lloyd Wright

2005 yapımı dizi, mimarlıkta bir ikon haline gelmiş olan, 60 yıllık hayatında 400 yapı tasarımı yapan Amerikan mimar, Frank Lloyd Wright’ı konu alıyor. Mimarın, kendi deyimiyle “organik mimarlık” adı altında tasarladığı konutu, konutun yapım aşamaları, bu sırada mimarın geçirdiği ruhsal ve mali sarsıntılar dizide çarpıcı bir şekilde anlatılıyor. Dizi ayrıca, Wright’ın mimarlık doğayı merkez alarak kurguladığı mimarlık anlayışı ve bu anlayışla yapıları arasındaki bağlantıyı vurgulamasıyla öne çıkıyor.

8) Fargo
Bemidji, Minnesota’da geçen dizi, 2006 Ocak ayında  Minnesota yolundan geçen karanlık ve esrarengiz bir kiralık katilin, yol üzerinde bir geyiğe çarparak kaza yapmasıyla başlıyor. Lester Nygaard  adlı bi kasaba sakininin hastanede kiralık katille tanışması, etkilenmesi ve bir anlık öfkeyle eşini öldürmesi sonucu doğan olayları konu alıyor.

 

9) Battlestar Galactica

 

Dizi, 12 Koloni’de yaşayan insanların, yıllar önce ürettiği fakat kendi iradelerini kazanmış robotlar Saylonlar ile olan savaşını ve bu savaş sonucu evlerini terk ederek Galactica adı verilen bir uzay gemisiyle “dünya” yı bulma çabasını konu alıyor.

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.