Ekolojik Yapılardan Örnekler/Gardens By The Bay

0 2.574

Merhaba…Ekolojik yapılardan örnekler vermeye devam ediyoruz.Bu haftaki örneğimiz Gardens By The Bay…

1395821998_garden

Singapur’da 101 hektarlık bir alana yayılmış olan Gardens By The Bay türünün en büyük bahçelerinden biri. Singapur’da en fazla turist çeken yerlerden bir tanesi olma özelliği de taşıyor.Proje üç kısımdan oluşuyor;Bay South Garden, Bay East Garden ve Bay Central Garden.

IMG_1184

2006 yılında  Singapur hükümetinin ülkenin yeşile verdiği önemi göstermek, Asya`nın 1 numaralı yeşil ülkesi olmak ve en önemlisi Singapur`un “Şehir içinde Bahçe” sıfatından “Bahçe İçinde şehir” sıfatına geçişini sağlamak için başlattığı çalışmaların sonucunda ülkede oluşturulmak istenen bu çok geniş  bahçelik alan için;2006 yılının Haziran ayında dünya çapında bir bahçe tasarım yarışması düzenlenmiş. Yarışmaya gelen  projelerden kazanan 2 proje İngiltere’den olmuş. Bu projelerden hangisinin hayata geçirileceğine ise halk arasında yapılan bir oylamayla karar verilmiş. 2011 yılının sonlarına doğru Gardens By The Bay ziyarete açılmış.

IMG_1214

Bahçe iki ana temaya ayrılmış. Bunların ilki “Bitkiler ve İnsanlar (Heritage Gardens)” iken, diğeri “Bitkiler ve Gezegenler” adını almış. .(Bunlar bahçivanlık bahçeler olarak geçiyor.)Bitkiler ve insanlar teması daha çok bitkilerin Singapur`da varolan etnik kökenlerle olan ilişkisini ve tarihçesini içerirken bir diğer tema olan  Bitkiler ve gezegenler ise;bitkilerin ekosistem üzerindeki rolünü ve biyoçeşitliliğe olan katkısını gezenlere aktarma amaçlamış.

IMG_1205

 

Gardens By The Bay içerisindeki alanlar şöyle sıralanabilir;

  • Heritage Gardens (Indian, Chinese, Malay, Colonial Gardens)
  • Dragonfly Lake (Yusufçuk Gölü)
  • Supertree Koruluğu
  • Cloud Forest ve Flower Dome
  • World of Plants

Bay South, 54 hektara yayılıyor ve en geniş bahçe olma özelliği taşıyor.Doğanın, teknolojinin, çevre yönetimi ve hayal gücünün mükemmel birlikteliği olan Bay South, 18 tane Supertree (25-50 metre arası geceleri ışıklandırılan dikey bahçeler) ve Wilkinson Eyre Mimari’nin tasarladığı içlerinde Tropikal ve Akdeniz bitkilerinin bulunduğu iki dev sera içeriyor.

IMG_1234

Bay South’un içerisinde aynı zamanda bahçe sanatının ve çiçekçiliğin  en güzel örnekleri yer alıyor. Bay South Garden`in tum konsepti orkide çiçeğinden ilham alıyor.Orkide bilindiği üzere Singapur`un milli çiçeği. Bu yüzden bu bahçeyi oluşturan yapılar orkideyi oluşturan organlarla ozdeşleştirilmiş. Bay South Garden içerisinde görebileceğiniz alanlar’dan olan   “Cloud Forest” ve “Flower Dome ” sürdürülebilir bina teknolojilerinin enerji enerji verimliliğini göstermek amacıyla yapılmış.

IMG_1245

IMG_1288,

IMG_1193

Bay South Bahçelerinin ortasında Wilkinson Eyre Mimari’nin tasarladığı Havalandırmalı Sera’lar bulunmakta, bunlar bahçenin odak noktası olmakla kalmıyor aynı zamanda da dünyanın en büyük iklim kontrollü seraları… Cam ve çelik seralar Akdeniz ve Sisli Ormanlar’ın bitki örtülerini ve iklimlerini Singapur’un tropik iklimine getiriyor. Görülebilecek şeyler arasında; bir iç mekan şelalesi, daima çiçeklenen bir bayır, katlarca dikey bahçeler ve ağaç kubbelerin üzerlerinden geçen yollar bulunmakta.

En son olarak By South’un içerisindeki iki bahçeyi biraz detaylandırırsak;

CLOUD FOREST: Bahçenin  0.8 hektarlik bu kısmında daha çok deniz seviyesinden yaklaşık 1000-3000 metre yüksekte yasayan, tropikal dağlık bölgelerde yetişen bitki türleri sergileniyor. Bu bitkiler daha çok Güneydoğu Asya, Orta ve Güney Amerika`da yetişen bitkiler. 42 metre yuksekliğindeki “Cloud Mountain” burada bulunuyor. Ziyaretçiler yürüyüş  yolunu veya asansörü kullanarak bu yapının tepesine cikabiliyor.

IMG_1279

FLOWER DOME: 1.2 hektarliık alan kaplayan Flower Dome içerisinde yumuşak, kuru, yarı tropikal iklim ortamları yaratılmış. Bu alanda Akdeniz, Güney Amerika, Güney Afrika ve Avustralya civarinda yetişen ağaç ve çiçek türleri sergileniyor. Monkey Puzzle agaçları, Kanarya Adaları`nda yetişen palmiyeler, Baobab agaçları ve rengarenk laleler örneklerden bazıları…

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.