Akıllı ev teknolojileri Hacklenebilir mi?

1 2.257

akilli-ev-sistemleri

Her geçen gün yeni terimler, yeni teknolojiler ve bu teknoloji ile birlikte yeni ürünler hayatımıza girmeye devam ediyor. Teknolojinin hızlı gelişimi, büyük gelişimlerin de hızını arttırıyor. Diğer bir deyiş ile teknolojinin gelişmesi, teknolojik gelişimi daha da hızlandırıyor.

Mimarlık dünyasını ilgilendiren önemli gelişimlerden birisi de akıllı binalar ve özellikle akıllı ev teknolojisi oldu. Bu teknoloji ile birlikte artık evimizin her nesnesini yönetebilecek duruma geldik. Perdelerin açılıp kapatılmasından, ışıkların kontrolüne, evimizin ısı kontrolüne, akıllı nesneler türemeye başladı. Evinizden kilometrelerce uzakta olsanız da kapınızı birisi tıkladığı anında telefonunuza bildirim olarak geliyor artık. (Bknz: https://www.icmimarlikdergisi.com/2015/01/06/evden-kilometrelerce-uzaktayken-bile-u-motion-ile-kontrol-elinizde/)

Tüm bu noktada mahremiyetimizin bu kadar teknoloji ile iç içe girmesi, mahremiyet açısından bir tehlike arz ediyor mu?

Artık evlerimizin içi de kameralar ile kontrol altına alınabiliyor. Fakat tüm bunlar ilginç bir tehlikenin gözardı edildiğine işaret ediyor. İnternet korsanları olarak bilinen hackerlar bu sistem için büyük bir tehlike arz ediyorlar.

Bu demek oluyor ki; evinizin içi başkaları tarafından gözlenebilir! Tüm mahremiyetinizi istemeden dışarıda tanımadığınız insanların eline geçirebilirsiniz. Bu sistem ile birlikte evinizin hırsızlık için en müsait olduğu zaman analizine kadar tutun da, davranış biçimlerinizin anket karşılığında satışına kadar gidebilir.

Evlerin akıllı teknolojiler ile rahat bir yaşam getirmesi öte yandan tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Kişilerin en büyük mahremi sayılan evlerinin teknolojiye ne kadar açık olacağı, ne kadar bu teknolojinin kabul göreceğini hep birlikte göreceğiz. Belki de hiç kimse akıllı ev teknolojilerini bu açıdan değerlendirmiyor.

Fakat sistem yaygınlaştığında ilginç casusluk haberleri bizi bekliyor olabilir. Tabi ki bu teknolojilerin getireceği sağlık problemleri de cabası…

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.