Bir gökdelen tayfuna nasıl karşı koyar?

0 1.775

Taipei_101_1
2004 yılında Tayvan’ın Taipei şehrinde inşa edilen ve 509 metre yükseliğiyle o tarihte dünyanın en yüksek binası olan Taipei 101 zamanla bu ünvanını Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Burç Halife’ye kaybetmiş olsa da, hala dünyanın en uzun binalarından biri olmaya devam ediyor.

Muazzam yapısıyla göz kamaştıran Taipei 101 görselliğiyle şehrin simgesi haline gelirken, etkileyici tasarımıyla da modern mimarinin nelere kadir olduğunun simgesi olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde oldukça şiddetli bir kasırgaya maruz kalan Taipei 101, bu kasırga sırasında yeni bir rekora imza attı.

Muazzam uzunluktaki tüm gökdelenlerde olduğu gibi yapının şiddetli rüzgarlarda ayakta kalmasını sağlayan bir dahili mekanizmaya sahip olan Taipei 101, dünyanın en gelişmiş kütle sönümleyicilerinden birine sahip. Taipei 101’de kulenin en üst katlarındaki hidrolik silindirler üzerine oturtulmuş devasa bir top şeklinde olan bu kütle sönümleyici, fırtına halinde sallanmaya başlıyor ve böylece rüzgarın etkisini yok ederek binanın dengede kalmasını sağlıyor.

Taipei_101_0

Geçtiğimiz Cumartesi günü yaşanan kasırga sırasında Taipei 101’deki kütle sönümleyici hiç olmadığı kadar fazla sallandı. Bu yıl kuzey yarımkürede görülen en şiddetli kasırga olan Soudelor Kasırgası sırasında merkez noktasından bir metre kadar uzaklaşan sönümleyici, böylece yeni bir rekora imza atmış oldu. 5.4 metre çapında ve 728 ton ağırlığında olan bu devasa topun sallanma anları kameralar tarafından kaydedildi.

[mom_video type=”youtube” id=”xqELmBNyWfU”]

Kaynak: http://www.popularmechanics.com/technology/design/a16819/tapei-101-mass-damper-record/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.