Dünyanın En Uzun 3B Baskılı Beton Köprüsü Şangay’da Açılıyor

Tsinghua Üniversitesi Mimarlık Okulu'ndaki profesör Xu Weiguo'nun liderliğindeki bir ekip, dünyanın en uzun olduğunu iddia ettiği 26,3 metre uzunluğundaki bir beton köprüyü 3 boyutlu baskı olarak bastırdı.

0 1.398
Tsinghua Üniversitesi Mimarlık Okulu’ndaki profesör Xu Weiguo’nun liderliğindeki bir ekip, dünyanın en uzun olduğunu iddia ettiği 26,3 metre uzunluğundaki bir beton köprüyü 3 boyutlu baskı olarak bastırdı.

Şangay’ın Baoshan semtinde bir kanala yayılan 3,6 metre genişliğindeki yaya köprüsü bu yılın başlarında kuruldu. Tsinghua Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Zoina Arazi Dijital Mimari Ortak Araştırma Merkezi (JCDA) tarafından tasarlandı ve Shanghai Wisdom Bay Yatırım Yönetimi Şirketi tarafından inşa edildi.


Eskiden olmasına rağmen, kurum köprünün gerçek dünyadaki mühendislik projelerinde daha düzenli olarak kullanılmasına doğru bir adım olduğuna inanmaktadır. JCDA, “Yaya köprüsünün tamamlanması, bu teknolojinin araştırma ve geliştirmeden pratik mühendislik uygulamalarına kadar sevindirici bir adım olduğunu gösteriyor” demektedir.

Tsinghua Üniversitesi Mimarlık Okulu’nun dünyanın en uzun 3B baskılı beton köprüsü Şangay’da açılıyor
Tek kemerli köprü, iki robotik 3B baskı sistemi kullanılarak basılan 176 beton üniteden yapıldı. Tüm bileşenler 450 saat içinde basılmıştır. Köprünün yapısı, 44 adet içi boş üniteden oluşurken, tüm bileşenler bir polietilen elyaf betonu ve katkı karışımı kullanılarak basılmıştır. Tasarımcılara göre, köprü geleneksel olarak inşa edilmiş bir yapı inşa etmekten çok daha ucuzdu.

JCDA, “Benzer boyuttaki geleneksel bir köprüyle karşılaştırıldığında maliyeti yalnızca üçte ikisi. Bunun temel nedeni, köprünün ana gövdesinin basılması ve inşası, herhangi bir şablon veya takviye çubuğunu kullanmadığından, maliyetleri düşürmektir.” demektedir.

Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.