Hollanda’da yeni bir sürdürülebilir konut modeli

Hollanda'nın Utrecht şehrinde inşa edilecek bir apartman kompleksi, içinde yaşadığımız çok katlı binaların sürdürülebilirliğini sorgulamamızı sağlıyor.

0 2.258

Yakın zamanda Hollanda’nın Utrecht kentinde yeni bir apartman kompleksi inşa edilecek. Ancak bu yeni apartman kompleksi bugün her adımımızda karşılaştığımız binalara hiç de benzemiyor. Bu apartmanlarda yaşayanlar market alışverişini internet üzerinden yapmak yerine binanın çatısındaki serada veya dairelerinin ön cephesine yerleştirilen bölümlerde yetişen sebzeleri toplayabilecek. Binanın alt kısmındaki iç bahçede yer alan ormandan ahududu toplayabilecekler. Hatta arabalardan ziyade bisikletleri barındıracak şekilde tasarlanan park alanında kültür balıkçılığı için özel bir bölüm bile ayrılacak.

Üç binada binden fazla daire barındıracak olan Mark adlı bu yeni apartman kompleksi, alışageldiğimiz çok katlı binaların sürdürülebilirliğini sorguluyor. Bu durumun önemli bir kısmını yiyecek konusu oluşturuyor. Projede yer alan tasarım şirketi Karres Brands‘den Darius Reznek “Binada yaşayanlar için üretilen besinlerden kaynaklanan karbon ayak izini azaltmak için büyük çaba harcıyoruz.” diyor.

Proje üzerinde çalışırken ulaşım seçeneklerini yeniden düşünüp taşınan tasarımcılar, bitkilere daha fazla yer ayırabileceklerini fark etti. Reznek, “Çok katlı bina inşa ederken genellikle çok fazla park alanına ihtiyaç duyuluyor. Bu projedeki apartman kompleksi tren istasyonuna yakın. Ayrıca Utrecht şehri bisiklet kullanımına en uygun şehirlerden biri. Bu yüzden burada yaşayanların genellikle arabaya ihtiyacı olmayacak.” diyor. Yine de elektrikli araçların kullanılacağı bir araç paylaşım hizmeti bulundurulacağını belirten Reznek, “Herkesin araba sahibi olmasındansa 200 tane paylaşımlı araç bulundurmak daha mantıklı.” ifadesini kullandı.

Binalar insanların daha fazla iletişim kurmasını sağlamayı hedefliyor

3 bin 500 bisikleti barındırabilecek şekilde tasarlanan garajdan artan kısım içinden yiyecek elde edilebilen bir ormana dönüştürülecek. Bu projede besin, apartmanlarda yaşayanları bir araya getirmenin bir yolu olarak görülüyor. Binadaki her dairede balkon bulunacak ama bir de ortak hobi bahçesinde kendinize bir yer seçme imkanı veriliyor. Binalar, insanları etkileşime girmelerini sağlayacak şekilde inşa edilecek. Yeşil alanların yanı sıra apartmanlarda genişçe mutfaklar, parti veren kişiler daha büyük bir yere ihtiyaç duyarsa diye tasarlanan ortak oturma odaları, paylaşımlı çalışma alanları ve diğer toplanma yerleri olacak.

2023’de tamamlanacak

Binaları karbon nötr hale getirmek isteyen geliştiriciler, apartmanlara yeterli güneş enerjisi sağlayacak alan elde etmek için yakınlardaki kapalı otoparkların çatılarını kullanmak üzere iş birliği yaptı. 2023 yılında tamamlanacak apartmanların bir kısmı satılıp bir kısmı kiralanacak. Dairelerin çoğu düşük veya orta gelirli insanlar için toplu konut görevi görürken yaşlı insanlar için de evde bakım görevi görecek. Yaşlı kişiler, ortak kullanımlı bir bahçeye ve doktorların olduğu yere yakın dairelerde oturacak.

Bu proje, mimarların yakın gelecekte yaygınlaşmasını umduğu türde çok katlı binalar için model oluşturuyor. Bu hem sürdürülebilirlik hem de komşularla sadece apartmanda karşılaşmanın ötesine geçen bir sosyal etkileşim modeli açısından geçerli.

Kaynak Fast Company
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.