İç Mimarlık Sektörünün Lüks Pazarları

İç mimarlık mesleği birçok ülkede revaçta ve iç mekan tasarımlarına ilgi giderek artıyor. Öyle ülkeler var ki iç mimarlık sektörünün önemli pazarı olmaya devam ediyor.

0 6.353

Dünyadaki ekonomik çalkantı devam ederken, Türkiye piyasası da bu çalkantıdan en çok etkilenen piyasa oldu. Özellikle ülkemizin lokomotifi olan inşaat sektöründeki büyük durgunluk iç mimarlık ve mimarlık sektörünü ciddi derecede etkiledi. Ünlü olarak bildiğimiz birçok mimarlık firması çok sayıda çalışanı ile yollarını ayırırken, orta segmentteki mimarlık ofislerinin çoğu şirketi kapatmak ya da farklı bir iş modeli ile yola devam etmek zorunda kaldı.

Ülkemizde oluşan ekonomik problemler nedeni ile birçok firma planlı harcamalarında değişikliğe giderek mevcut finansal durumunu korumaya geçince piyasada büyük bir sıkışıklık yaşandı. Bir süre daha dünya ekonomisindeki kaygan zemin devam edeceğe benziyor. Türkiye’de ise bu sıkışıklıktan kısa vadede kurtulamayacağımız aşikar.

Diğer piyasaları kenara koyup, mimarlıktasarıminşaat sektörü olarak önemli bir değerlendirme tavsiyede bulunmak isterim.

Başlayalım…

Türkiye, 80 milyonluk nüfusu ile kişi başına alım gücü olarak IMF (Ekim 2018) verilerine göre 57. sırada yer alıyor. Bu dünyada alım gücü olarak son derece geride olduğumuzu gösteriyor. Türkiye’nin ekonomik büyüklüğünü toplumun küçük bir kısmı oluşturuyor. Peki bu ne demek? Yani ekonomik refah toplumun geneline yayın bir halde değil demek.

Sektörel olarak bunu değerlendirdiğimizde ise bu durum şu manaya geliyor: sadece kısıtlı bir kitle size iyi paralar verebilmeyi göze alabilir.

Türkiye’de durum böyleyken, yurt dışına baktığımızda ise gerçek anlamda çok büyük fırsatların ve boşlukların olduğunu görüyoruz. Başlığın konusu olan ve alım gücü yüksek en zengin ülke pazarlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Şimdi iç mimarlık, mimarlık ve tasarım şirketlerinin verdiği hizmetin karşılıksız kalmayacağı dünyanın en zengin pazarlarına bakalım:

1- Katar ($124,930)

Katar Ortadoğunun en zengin ülkelerinden biri. Ülkenin 250.000 kişiden oluşan öz nüfusu var. Toplamda 2.500.000 nüfusa sahip olan Katar’ın büyük çoğunluğu yabancılardan oluşuyor. Bunların yaklaşık 1,5 milyonunu Hintliler, Bangladeşliler, Filipinliler oluşturuyor.

Katar piyasasında büyük işçi sorunu olduğu ve Katar’ın yerlileri zaten zengin olduğu için Katar halkı sadece önemli görev ve pozisyonlarda yer alıp çalışıyor. Bunun dışında sadece ticaretle uğraşıyorlar. Katar piyasası en büyük boşluğa sahip olan piyasalardan sadece bir tanesi.

 

2- Macau ($118,170)

Çin Makao özel yönetim bölgesi, Çin’in güney kıyısında bulunan, 20 Aralık 1999 tarihine kadar Portekiz’e bağlı sömürgesiydi, bu tarihten itibaren Çin’e bağlı özel yönetim bölgesi olmuştur. Bölgede en zenginleri ağırlayan özel bölgelerden biridir.

 

3- Lüksemburg ($109,190)

Lüksemburg Avrupa’da yer alan ve Avrupa’da alım gücü en yüksek olan bölgelerden biri olarak dikkatleri üzerine çekiyor.

 

4- Singapur ($90,530)

Singapur Müslüman bir şehir devleti. Dünya’nın alım gücü en yüksek olduğu ülkelerden biri. Özellikle Singapur ticaret olarak yaptığı atılımlarla, şehir yaşantısı ve zenginleri ile gündemde olan bir şehir devleti. Büyük fırsatların yer aldığı diğer büyük ülkelerden biri de Singapur.

 

5- Brunei ($76,740)

Brunei ya da resmî adıyla Brunei Barış Ülkesi Devleti, Brunei Darü’s-Selam Devleti Güneydoğu Asya’da Borneo adasında yer alan sultanlık. Ülkenin tek komşusu Malezya’dır. Başkenti Bandar Seri Begavan’dır. İslami monarşi ile yönetilen ülkede lüks yaşam son derece yüksek. Hem mimari hem de iç mimari anlamda ciddi pazarların başında geliyor.

 

6- Monaco (No Data)

Monaco Fransa’nın güneyinde yer alan bir şehir devleti. Bir şehir devleti olmasına rağmen dünyanın en zenginlerinin ve özellikle jet sosyetenin en uğrak yeridir. Monaco’nın en dikkat çekici özelliği; zenginler listesinde yer almayan birçok zenginler üstü zenginlerin de en uğrak lokasyonlarından biri olmasıdır. Burada hayat son derece pahalı ve sıradan araçlar görmek son derece zordur. Lüks yaşamın dünyadaki başkentidir.

 

7- Kuveyt ($69,670)

Kuveyt, dünyanın en değerli para birimine sahip ülkedir. Aynı zamanda gene Ortadoğu’nun en zenginlerinin yer aldığı ülkelerden biridir. Kuveyt’te de çok büyük pazar boşlukları yer almakta ve son dönemde yaptığı yatırımlarla dikkatleri üzerine çeken ülkelerin arasında yer almaktadır. Kuveyt’in yer altı kaynaklarından elde ettiği muazzam bir gelire sahiptir.

 

8- Birleşik Arap Emirlikleri ($68,250)

Birleşik Arap Emirlikleri ülkede her anlamda lüksün yaşandığı bir ülkedir. Özellikle Dubai şehrinin dünyanın en uzun binasına, 7 yıldızlı otellerine sahip olması ile meşhurdur. Burada polis arabaları bile Lamborhgini, Porsche, Ferrari, Bugatti gibi markalardan oluşur. Ortadoğunun en çok sayıda turistini ağırlayan ülkedir. Gene Birleşik Arap Emirlikleri yönetimi ülkesinin popülerliğini artıracak ciddi atılım ve çalışmaları her yönü ile geliştirmeye devam ediyor. Gene Birleşik Arap Emirlikleri, en zenginlerin ve dünya markalarının ilgi odağı olmaya devam ediyor.

 

9- Suudi Arabistan ($55,260)

Suudi Arabistan, diğer ülkelere nazaran iyi bir networke sahip olmanız gereken bir ülke. Ticari olarak diğer ülkelere göre daha az şanslı olabilirsiniz. Fakat özellikle Arap ülkelerinde bir kez duyulmaya başlandığınızda arkası gelecektir. Genelde Suudlar, harcamadaki abartıları ile meşhurdur.

 

10- Hong Kong ($61,020)

Hong Kong, dünyanın ilk 500 zenginler listesinde yer alan varlıklı insanların en uğrak yerlerinden biridir. Hem deniz ticaretinin, hem şirketlere sağlamış olduğu kolaylıklarla bilinen Hong Kong, genel kültür düzeyi yüksek bir kitleye ve maddi olarak son derece güçlü bireylere sahiptir.

 

***

Sormak istediğiniz tüm soruları yorum bölümünden sorabilirsiniz.

 

Eşref Zeki PARLAK

Instagram: @esrefzeki

Twitter: @esrefzekiparlak

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.